Evropska unija osudila Srbiju zbog nastavljanja veza sa Rusijom

Evropska unija je osudila odluku Srbije da održi vanjskopolitičke konsultacije s Rusijom te su poručili da zemlje koje se žele pridružiti bloku ne nastavljaju saradnju sa Moskvom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov srbijanski kolega Nikola Selaković potpisali su u petak dokument nazvan “plan konsultacija”.

Selaković je rekao da plan predviđa konsultacije o bilateralnim i multilateralnim aktivnostima, ali u njemu nema ništa što se tiče sigurnosne politike. Srbijanske opozicione stranke su kritikovale potpisivanje ovog dokumenta.

Peter Stano, glavni glasnogovornik pri Evropskoj službi za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, u obraćanju novinarima napomenuo je da je novi rusko-srpski konzultacijski dokument potpisan samo nekoliko dana nakon što je Moskva objavila mobilizaciju za rat u Ukrajini i počela organizovati referendum za aneksiju okupiranih teritorija.

Sporazum Srbije i Rusije bio je “vrlo jasan znak njihove namjere da ojačaju svoje veze”, rekao je Stano. “A ovo otvara ozbiljna pitanja.”

“EU je bila vrlo jasna sa zemljama koje se žele pridružiti da odnosi s Rusijom u sadašnjim okolnostima ne mogu biti uobičajeni, naveo je Stano. Srbija je pridruživanje EU proglasila strateškim prioritetom, što podrazumijeva “usklađivanje s europskim politikama, uključujući pitanja vanjske politike”, dodao je.

Podsjećamo, Srbija je u UN-u osudila rusku agresiju na Ukrajinu ali je odbila da se pridruži sankcijama protiv Moskve. Od početka rata Srbija pokušava da balansira između zapada i Rusije, no iz EU su sve odlučniji u pritiscima da predsjednik Srbije Alekasandar Vučić konačno odabere stranu.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima