Peach komentarisao izjavu ruskog ambasadora u BiH: Riječ je o prijetnji, to nije diplomatija

Specijalni izaslanik britanskog premijera Borisa Johnsona za Zapadni Balkan Stuart Peach komentarisao je izjave ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini da će “Rusija reagovati ukoliko BiH uđe u NATO”.

Ambasador Rusije Igor Kalabuhov je rekao da su “na primjeru Ukrajine pokazali šta očekuju” i da će “ako bude prijetnja, reagirati”.

“Nemamo mi nikakvih planova. Mi ćemo reagovati analizirajući stratešku i geopolitičku situacija, i ja ne mislim čak da u nekoj fantaziji, u nekoj realnosti da BiH postane članica NATO-a. Vidimo da nema tu koncenzusa i neće biti tako lako BiH to odlučiti u ovim okolnostima”, kazao je nedavno Kalabuhov za FTV.

Na ovo su odmah reagovali iz Američke ambasade BiH, kao i političari iz BiH, a na panel diskusiji “Britanija i Zapadni Balkan u svjetlu rata u Ukrajini”, koja je održana jučer u Zagrebu, Peach je također komentarisao ovu izjavu. Naglasio je da se radi o čudnoj izjavi koja nije diplomatska.

“Radi se o prijetnji, a to nije diplomacija, govoreći iz mog iskustva”, naglasio je.

Dodao je da Rusija širom regije pokušava izvršiti utjecaj putem medijskog vlasništva i energetskog sektora.

“Ne radi se samo o ratištu, ovo je borba, narativ podrške iz Rusije”, rekao je Peach.

On je kazao da, kakvi god bili problemi na Zapadnom Balkanu, uvijek postoje načini da se pronađe prostor za razgovor, umjesto ratovanja. Trenutnu situaciju u svijetu je ocijenio kao tešku i ozbiljnu.

Podijeli objavu

Možda vas zanima