Trumpovo imanje na Floridi pod opsadom FBI-a, on tvrdi: Napadnuti smo i okupirani

Agenti FBI-ja pretresli su imanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Mar-a-Lago u ponedjeljak i provalili u njegov sef u, kako se navodi, dijelu istrage predsjedničkih evidencija.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a odbilo je komentirati potragu, koju je Trump u izjavi nazvao racijom i rekao da je uključivala “veliku skupinu agenata FBI-a”. Sjedište FBI-a u Washingtonu i njegov terenski ured u Miamiju odbili su komentirati, prenosi Reuters.

Eric Trump, sin bivšeg predsjednika, rekao je za Fox News kako se pretraga odnosi na kutije s dokumentima koje je Trump donio sa sobom iz Bijele kuće, a njegov otac već mjesecima sarađuje s Nacionalnim arhivom po tom pitanju.

Izvor upoznat s ovim pitanjem također je potvrdio Reutersu da se racija čini povezana s Trumpovim uklanjanjem povjerljivih zapisa iz Bijele kuće.

Trump je rekao da je imanje “trenutačno pod opsadom, napadnuto i okupirano”. Nije rekao zašto je došlo do racije.

“Nakon rada i saradnje s relevantnim Vladinim agencijama, ovaj nenajavljeni upad u moj dom nije bio potreban niti primjeren”, rekao je Trump i dodao: “Čak su provalili u moj sef!”

Trump u to vrijeme nije bio prisutan jer je u ponedjeljak bio u New Yorku, izvijestio je Fox News Digital, objavivši fotografiju Trumpa za koju novinar Foxa kaže da pokazuje kako on napušta Trump Tower.

Trump, čiji je klub u Palm Beachu postao dom otkako je napustio Bijelu kuću u januaru 2021., obično je provodio ljeta u svom golf klubu u Bedminsteru, New Jersey, jer se Mar-a-Lago obično zatvara tokom ljeta.

Savezni zakon, pod nazivom Zakon o predsjedničkim dokumentima, zahtijeva čuvanje dopisa, pisama, bilješki, e-pošte, faksova i drugih pisanih komunikacija povezanih sa službenim dužnostima predsjednika.

Svaku pretragu privatne rezidencije morao bi odobriti sudac, nakon što istražna agencija za provođenje zakona pokaže razlog da je pretraga bila opravdana.

Gotovo je sigurno da će ga odobriti i direktor FBI-a Christopher Wray, kojeg je Trump imenovao, i njegov šef, državni odvjetnik Merrick Garland, kojeg je imenovao Trumpov nasljednik i politički suparnik, predsjednik Joe Biden.

Podijeli objavu

Možda vas zanima