Evropski parlament proglasio Rusiju za državu koja podržava terorizam

Evropski parlament proglasio je Rusiju “državom sponzorom terorizma” zbog “brutalnih i nehumanih” djela nanesenih Ukrajini i njenim građanima od pokretanja invazije.

“Namjerni napadi i zločini koje je Ruska Federacija izvršila protiv civilnog stanovništva Ukrajine, uništavanje civilne infrastrukture i druga ozbiljna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava predstavljaju akte terora protiv ukrajinskog stanovništva i predstavljaju ratne zločine”, stoji u neobvezujućoj, ali vrlo simboličnoj rezoluciji.

Oštro formulirana rezolucija je velikom većinom odobrena u srijedu poslijepodne sa 494 glasa za, 58 protiv i 44 suzdržana, tijekom mjesečnog plenarnog zasjedanja u Strasbourgu.

“U svjetlu gore navedenog, (Europski parlament) priznaje Rusiju kao državu sponzora terorizma i kao državu koja koristi sredstva terorizma.” stoji u rezoluciji.

Tekst je spojio tri različite rezolucije koje su podnijeli Evropska narodna stranka, Renew Evrope i Evropska skupina konzervativaca i reformista (ECR).

U konačnoj verziji, zastupnici Evropskog parlamenta osuđuju ruski “ilegalni, neizazvani i neopravdani agresorski rat” protiv Ukrajine i optužuju rusku vojsku za počinjenje dugog popisa zločina, kao što su napadi na ključnu infrastrukturu, ubojstvo “tisuća” civila i ” stotine” djece, pogubljenja po kratkom postupku, otmice, silovanja, maltretiranja, mučenja, masovna zatočenja i prisilne deportacije.

“Ova brutalna i nehumana djela uzrokuju smrt, patnju, razaranje i raseljavanje”, rekli su zastupnici Europskog parlamenta, ističući gotovo 40.000 ratnih zločina koji su dosad dokumentirani u Ukrajini.

Kao rezultat svih ovih “zlodjela”, Evropski parlament poziva zemlje članice EU da razviju potpuno novi pravni okvir koji može omogućiti označavanje cijele zemlje kao sponzora terorizma.

Trenutni popis terorista EU-a, koji je uspostavljen nakon 11. septembra 2011. godine i koji se revidira svakih šest mjeseci, dopušta Uniji samo stavljanje na crnu listu određenih pojedinaca i organizacija.

Do sada je dodano samo 13 osoba i 21 organizacija, poput Hamasa, Kurdistanske radničke stranke (PKK), Nacionalne oslobodilačke vojske Kolumbije (ELN) i vojnog krila Hezbollaha.

Kao instrument vanjske politike, svaka promjena popisa zahtijevala bi suglasnost svih 27 zemalja EU-a.

Podijeli objavu

Možda vas zanima