Ukrajinci proglasili oslobođenje Izjuma: Važan grad koji su Rusi zauzimali sedmicama

Kontraofanziva ukrajinske vojske na istoku države čini se kako svakim satom dobija novi zamah, a prema pisanju ukrajinskih medija nakon što je vojska ušla u Kupjansk, mediji ističu kako je pred padom i grad Izjum.

Grad koji je ruska vojska zauzimala sedmicama, i koji predstavlja važno strateško mjesto za dalje operacije ruske vojske, čini se kako se vraća u ruke Ukrajinaca.
Informacije da se Rusi povlače iz Izjuma objavio je ukrajinski zvaničnik Petro Kuzik.

“Borci bataljona Sloboda prenose da su iz Izjuma Rusi pobjegli i da su ostavili opremu. Separatista više nema u centru grada. Odjekuju velike eksplozije”, napisao je.

Iako se situacija mijenja iz sata u sat, ukrajinski mediji su pojasnili šta bi moglo značiti za ukrajinsku vojsku zauzimanje Izjuma.

“Prijetnja napada na Slavjansk je praktički otklonjena. Ruska vojska se povlači na istok. Gdje tačno? Najočiglednije rješenje je izgradnja nove linije odbrane duž lijeve obale rijeke Oskol i Sjevernog Donjeca. Te linije će opstati ukoliko Oružane snage Ukrajine još nisu stvorile mostobran na lijevoj obali”, navode mediji.

Podsjetimo, ukrajinska vojska je pokrenula kontraofanzivu prije nekoliko dana na istoku i za veoma kratak period uspjeli su osloboditi veliki dio teritorije u široj oblasti Harkova. Osim Izjuma, ranije je saopćeno kako je vojska ušla i u Kupjansk te su naveli kako Rusi ni u tom gradu nisu pružali otpor.

“Ukrajinske trupe već su u Kupjansku. Rusi u suštini nisu pružili otpor”, rekao je novinar Ilija Ponomarenko.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima