Hrvatsko narodno vijeće o Čovićevom govoru: Sveo se na glorifikaciju RS-a

Iz Hrvatskog narodnog vijeća BiH komentirali su govor predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je on prije dva dana održao tokom posebne sjednice NSRS-a.

Kako su rekli iz HNV-a, Čović je morao naći način da se u ovoj delikatnoj političkoj situaciji izbjegne naći za govornicom Narodne skupštine Republike Srpske i na takav način izbjegne dati legitimitet rušilačkom pohodu koji u posljednje vrijeme izvodi Milorad Dodik.

Međutim, navode, ako se već našao u prilici da govori ispred zastupnika u svom polusatnom nastupu za govornicom Skupštine, predsjednik HDZ-a je morao naći vremena postaviti sljedeća ključna pitanja.

“Šta je s protjeranim Hrvatima s teritorije RS-a i šta se uradilo po pitanju održivog povratka Hrvata na njihova ognjišta? Ako se već postavljaju pitanja legitimiteta, onda se usput moglo priupitati šta je s legitimitetom hrvatskih delegata u Vijeću naroda RS-a i ministara u Vladi RS-a iz reda hrvatskog naroda?”, pitaju iz HNV-a.

Kometirali su i to što Čović nije postavio pitanje nadležnosti Vijeća naroda Republike Srpske.

“Ono je svedeno na ulogu folklora, a Hrvati i Bošnjaci praktički su politički izbrisani iz ovog bosanskohercegovačkog entiteta. Zašto s govornice Narodne skupštine Republike Srpske nije pozvao vlasti u RS-u da se napokon deblokiraju procesi i da se zajednički vrate u državne institucije rješavati otvorena pitanja”, dodaju iz HNV-a.

Zaključili su kako se ovo obraćanje svelo na glorifikaciju Republike Srpske, a nijedno od mnogobrojnih pitanja nije postavljeno.

Podijeli objavu

Možda vas zanima