Građani Čilea danas biraju novog predsjednika: Gabriel Borić u borbi protiv desničara Kasta

Predsjednički izbori u Čileu ušli su u svoju posljednju fazu, a građani će danas tokom održavanja drugog kruga izbora imati priliku birati između dva kandidata – Jose Antonia Kasta i Gabriela Borića.

Dva potpuno suprotna kandidata, predstavila su svojim simpatizerima i potpuno suprotne izborne programe.

Dok s jedne strane Kast (55) spada u ultrakonzervativnu struju te slovi za obožavatelja bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta, Borić (35) se definira kao ljevičar i bivši lider studentskog pokreta koji želi politički “sahraniti” svaki trag neoliberalnog modela koji je dominirao državom dok je njom upravljao August Pinochet.

Dosadašnju izbornu kampanju obilježila je polarizacija biračkog tijela. Kast je građanima, baš kao i Donald Trump u SAD-u, obećao izgradnju graničnog zida protiv migranata iz drugih južnoameričkih zemalja, te je najavio borbu protiv kriminalaca i vandala.

Gabriel Borić je s druge strane građanima obećao nacionalizaciju privatnog zdravstvenog sistema, uvođenje subvencija te povećanje poreza za bogate osobe.

Iako i jedan i drugi kandidat imaju svoje simpatizere, za pobjedu u drugom krugu izbora morat će privući i one neodlučne glasače koji se do sada nisu definirali kao simpatizeri jedne ili druge politike.

Posljednje predizborne ankete pokazale su kako Borić u ovom trenutku ima prednost u odnosu na Kasta. Prema rezultatima ankete, Borić je dobio 55 posto glasova dok Kast ima podršku 45 posto glasača. Sedam dana ranije, Borić je u anketi imao podršku 52 posto glasača dok je Kast dobio podršku 48 posto Čileanaca.

Podijeli objavu

Možda vas zanima