Stojanović: Očekujem da Schmidt odblokira pravila, SDA želi izmjene ustava dok pada s vlasti

Novoizabrani potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović (SDP) je nakon današnje vanredne sjednice u kojoj je izabrano vodstvo FBiH kazao kako očekuje da će visoki predstavnik Christian Schmidt odblokirati proces formiranja Vlade FBiH.

“Ja mislim da će biti vlade bez SDA. ne mogu vam ništa precizno reći. Jasno je svima da gospodin Lendo neće dati svoj pristanak, time će opstruirati većinu. Mislim da to nije uredu, ja ću istrajavati na toj demokratskoj koaliciji koja ima natpolovičnu većinu. Nadam se da ćemo doći do rješenja i nakon osam godina vlade Fadila Novalića dobiti novu vladu”, kazao je Stojanović.

Komentarisao je i zakonske mogućnosti za formiranje nove Vlade FBiH.

“Svi znate da u saglasnosti moraju biti oba predsjednika, dakle nema rješenja bez nekog dogovora osim možda da gospodin Lendo prizna demokratsku većinu i da potpis. U ovom trenutku ne postoji zakonsko rješenje, potpredsjednici moraju dati svoju saglasnost”, poručio je Stojanović.

Osvrnuo se i na mogućnost ulaska SDA u novu vladu Federacije BiH, odnosno da li postoji šansa da se nešto tako dogodi.

“Za sad ne postoji. Ja ne znam za taj prijedlog, stalno pričamo o tome, već tri četiri mjeseca pregovori oko programa kao i oko resora i imenovanja ministara vode se u posljednjih par mjeseci. Svjesni ste da SDA nije niti u jednom trenutku bila dio tih pregovora niti je dala prijedlog za program. Uključiti ih sada, u ovom trenutku nije izvjesno, a šta će biti u budućnosti shodno ovim odlukama ili će ostati vlada Fadila Novalića ja u ovom trenutku ne mogu prejudicirati”, kazao je Stojanović.

Stojanović se osvrnuo i na mogućnost da će visoki predstavnik Christian Schmidt nametne nove izmjene Izbornog zakona, te poruke iz SDA u kojoj traže izmjene ustava.

“Gospodin Schmidt je na dan izbora promijenio pravila, očekujem da odblokira pravila da se formira nova vlada. To bi bilo odgovorno. Vrlo je čudno da SDA mora da padne sa vlasti da bi se pokrenula izmjena ustava. Podržavam to ako će se podržati izmjena ustava koja će ojačati građansku većinu, ali je licemjeran taj potez da 30 godina budete većina, a tek sada što su se odškrinula vrata da izađete iz vlasti pokrećete neke ustavne promjene kako biste taj proces zaštitili. Za mene je kao nekoga ko dolazi iz građanske stanke potpuno neiskreno i to radite to isključivo da biste zadržali poziciju u vlasti”, dodao je Stojanović.

Podijeli objavu

Možda vas zanima