Hilde Vautmans: Snage EUFOR-a u BiH se moraju povećati, a Dodik i RS dozvati pameti

Zastupnica u Evropskom parlamentu u ime parlamentarne grupe Obnovimo Evropu Hilde Vautmans u autorskom tekstu za EU Observer govorila je o stanju u BiH te je pojasnila kako EU mora poduzeti korake koji će spriječiti secesionizam.

Vautmans je naglasila kako političke tenzije u BiH ubrzano rastu, a da je za duboku političku krizu kriva neskrivena separatistička politika Milorada Dodika, kao i velike sigurnosne vježbe policijskih snaga RS-a.

“Bosna i Hercegovina je fascinantna, ali ujedno i složena zemlja kojom je teško upravljati. Evropski i američki posrednici su 1995. godine osmislili okvir za različite etničke grupe u zemlji kako bi živjeli zajedno na održiv način. To je učinjeno kroz visoko decentralizovani model upravljanja. Međutim, provedba Dejtonskog sporazuma se pokazuje kao ogroman izazov. Povjerenje je izgubljeno, a korupcija je također veliki problem”, naglašava Vautmans.

Europarlamentarka pojašnjava kako cjelokupnoj situaciji doprinosi separatistička politika RS-a.

“Dok međunarodna zajednica smanjuje svoje prisustvo u zemlji, postaje jasno da EU ne smije pustiti Bosnu i Hercegovinu. Kina i Rusija, koje otvoreno podržavaju secesionističku politiku Milorada Dodika, spremne su da preuzmu ‘kormilo’. Nema sumnje, moguća secesija RS-a je smrtni udarac Dejtonu, miru i stabilnosti u regiji. EU mora preuzeti odgovornost”, pojašnjava europarlamentarka.

Također, Hilde Vautmans se osvrnula i na vojno prisustvo Evrope u Bosni i Hercegovini te je pojasnila kako se političko i vojno prisustvo EU ne smije smanjivati, već strukturno povećavati.

“Naše mirovne snage EUFOR-a, koje imaju 700 pripadnika, moraju biti znatno proširene i ojačane. To se mora uraditi u saradnji s našim strateškim partnerima SAD-om i Ujedinjenim nacijama. Proces evropeizacije zemlje mora se snažnije podržati. Zajedno sa svojim kolegama europarlamentarcima pisala sam krajem oktobra visokom predstavniku EU za vanjske poslove Josepu Borrellu te smo zahtijevali da se svim diplomatskim sredstvima Milorad Dodik i RS moraju urazumiti”, ističe Vautmans.

Na kraju, europarlamentarka u tekstu navodi da Evropska unija, ako želi igrati najvišu ulogu na geopolitičkom nivou, onda mora preuzeti vodstvo.

“Američki predsjednik Bill Clinton 1995. godine branio je američku intervenciju na Balkanu riječima da je rat u BiH doveo u pitanje naše interese i uznemirio sve Amerikance. Kao niko drugi, Evropska unija je sada u stanju da poduzme nešto. Šta čekamo?”, zaključila je Hilde Vautmans.

Podijeli objavu

Možda vas zanima