Hrvatska će od 1. januara 2023. preći na euro

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar finansija Zdravko Marić objavio je da je zakon o euru u fazi izrade te da bi Hrvatska trebala preći na euro 1. januara 2023. godine.

Kazao je da je Vlada Hrvatske odredila taj datum kao dan kada bi Hrvatska trebalo da bude spremna za ulazak u eurozonu.

Donošenje zakona o euru, koji je potreban za uvođenje ove valute, bi trebalo da bude usvojen u aprilu sljedeće godine, a osim tog zakona bit će potrebno promijeniti još 46 zakonskih i više od 70 podzakonskih akata.

Marić je o ovome govorio na konferenciji “Hrvatska kao dio eurozone”, koja se održava u Rovinju u organizaciji Večernjeg lista i Istarske županije.

On navodi da je potrebno povući i gotovo milijardu i sto miliona komada kovanica kuna i 500 miliona novčanica kuna te obaviti presnabdijevanje banaka, pošte, Fine i preduzetnika novčanicama i kovanicama eura.

“Predstoji veliko prilagođavanje u finansijskom sektoru, te sve zajedno ima zajednički naziv, a to su informisanje i zaštita potrošača kao integralni princip cijelog procesa koji vodimo”, rekao je on.

“Prvog januara 2023. preko noći prebacujemo se na euro i još dvije nedjelje će trajati dualni opticaj, građani će moći da plaćaju u kunama, a nakon toga samo u eurima. Razdoblje dualnog iskazivanja cijena trajat će minimalno godinu dana” istakao je ministar Marić.

Podijeli objavu

Možda vas zanima