Evropska komisija na udaru kritika zbog neustupanja SMS poruka von der Leyen i direktora Pfizera

Evropske komisija je na udaru kritika zbog toga što nije tražila da njena predsjednica Ursula von der Leyen ustupi sadržaj njene korespondencije SMS-om s direktorom kompanije Pfizer Albertom Bourlom.

Ustupljivanje sadržaja SMS poruka je tražio Alexander Fanta, novinar njemačkog portala netzpolitik.org. To je učinio nakon što je list New York Times u aprilu prošle godine objavio tekst o nastojanjima Evropske unije da kupi vakcine protiv koronavirusa.

Evropska ombudsmanka Emily O’Reilly je utvrdila da Komisija nije tražila od ureda von der Leyen da ustupi sadržaj, bez obzira što je spomenuti novinar to tražio. Umjesto toga je tražila da se ustupi samo ono što je registrovano u bazi podataka, a to se ne odnosi na ono što je tražio Fanta.

O’Reilly je ocijenila da je zahtjev uredu predsjednice Evropske komisije neodgovarajuće upućen, odnosno da je izostao pokušaj utvrđivanja da li postoje bilo kakve poruke. Za nju je to ispod očekivanih standarda transparentnosti navedene institucije EU.

Ovaj slučaj je ponovo aktuelizirao kako institucije Unije postupaju kada su u pitanju SMS poruke njenih zvaničnika, posebno onda kada se odnose na ključne političke odluke.

New York Times je objavio da je von der Leyen mjesec dana telefonskim razgovorom i porukama razmjenjivala informacije s Bourlom te da je “personalna diplomatija imala veliku ulogu” u nabavci 1,8 milijardi doza vakcina protiv koronavirusa.

Evropska komisija je na Fantov zahtjev odgovorila da ne posjeduju ništa drugo osim e-mail poruka, pisama i saopćenja za javnost na ovu temu. Po zahtjevu ombudsmanke, iz Komisije su poručili da je tekstualna poruka ili neka druga “instant poruka po prirodi kratkoročan dokument koji ne sadrži važne informacije o politikama, aktivnostima i odlukama”.

Uvjeravaju da u svojem sistemu nisu registrovali niti jednu SMS poruku.

Međutim, O’Reilly ne misli da su argumenti Evropske komisije relevantni ocijenivši da se sve može tretirati kao dokument bez obzira koji je njegov medij. Kazala je da ne moraju sve poruke biti registrovane, ali da i one koje nisu registrovane potpadaju pod zakone koji obavezuju na transparentnost. Mišljenja je da se i takve poruke trebaju ubuduće registrovati. Prema njenim riječima, bitan je sadržaj, a ne forma.

Evropska ombudsmanka je ponovo zatražila od Komisije da insistira da von der Leyen ustupi sadržaj SMS poruka. Iz Evropske komisije su saopćili da će se očitovati najkasnije do 26. aprila ove godine. Novinar Fanta, koji se žalio kod ombudsmanke, je najavio da neće odustati od odgovora, piše Politico.

Podijeli objavu

Možda vas zanima