Hrvatska i SAD potpisali Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Hrvatska i Sjedinjene Američke Države potpisale su Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak.

Dokument su u Washingtonu potpisali ministar finansija Hrvatske Marko Primorac i podtajnik za ekonosmki rast, energiju i okoliš u američkom State Departmentu Jose W. Fernandez.

Time će se postići brojne olakšice i pogodnosti pri oporezivanju svih vrsta dohotka i dobiti.

Tokom sastanka obje strane su izrazile zadovoljstvo potpisivanjem te konvencije te pohvalile uspješno vođene pregovore i izvrsnu saradnju koja je prethodila svečanom potpisivanju. Istaknute su brojne koristi i prednosti za ekonomiju, poduzetnike i građane, koje će biti omogućene stupanjem na snagu ove Konvencije, navodi se u saopćenju hrvatskog ministarstva.

Iz Ministarstva ističu da se radi se o dugo iščekivanom potpisivanju i značajnom iskoraku u odnosima dviju zemalja.

Potpisivanje Konvencije još je jedan u nizu pozitivnih koraka u međusobnim odnosima Hrvatske i SAD-a, nakon odluke o ukidanju viza za hrvatske građane, koje će doprinijeti jačanju bilateralnih veza te intenziviranju buduće suradnje. Također, tim dokumentom olakšat će se trgovinska razmjena, omogućiti zamah novih investicija te potaknuti saradnja u brojnim područjima posebno prijenosa znanja, zaključuje se u priopćenju.

Nakon potpisivanja Konvencije slijedi provedba preostalih formalnih koraka do punog stupanja na snagu, odnosno upućivanje prijedloga zakona o potvrđivanju Konvencije u proceduru Vlade RH i Hrvatskog Sabora.

“Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku. Ispunili smo jedan od strateških ciljeva za Hrvatsku, ali i za bilateralne odnose između RH i SAD-a. To će uvelike pridonijeti razvoju gospodarske suradnje, pomoći će svima koji su bili obveznici poreza na dobit i dohodak, isto tako će potaknuti bilateralnu razmjenu između zemalja”, rekao je ministar Primorac.

Podijeli objavu

Možda vas zanima