Igor Kalabuhov uputio poruku muslimanima BiH: Upoznajte Rusiju od svoje braće po vjeri

Ambasada Rusije u BiH oglasila se povodom, kako kažu “podmetanja o korištenju niza naroda Ruske Federacije tradicionalne islamske vjeroispovijesti u svosjtvu topovskog mesa radi očuvanja života slavenskog stanovništva Rusije”.

Ruska ambasada nazvala je ovo “apsurdom”, a u prilog tome ponudili su tezu da se struktura i nacionalni sastav Oružanih snaga Rusije nije mijenjao posljednjih godina niti je u Rusiji bila objavljena ikakva mobilizacija.

“Dakle u borbenim akcijama u Ukrajini učestvuju upravo profesionalni vojnici u skladu sa ugovorom, predstavnici svih etničkih grupa zemlje, koji su dobrovoljno izabrali vojnu službu kao svoje zanimanje. Ruski muslimani lično se suočavali sa prijetnjama terorizma i nacizma, dobrovoljno i odgovorno su donijeli odluku da daju lični doprinos borbi protiv ovih antihumanih pojava. Mnogi islamski vjernici žrtvovali su svoj život da bi spasili civilne stanovnike u Ukrajini i bili su odlikovani brojnim nagradama uključujući zvanje Heroja Rusije”, naveli su iz ruske ambasade.

Prema njihovim riječima, svoj izbor su napravili i muslimani Ukrajine.

“U martu ove godine odjednom deset zajednica muslimana Istočne Ukrajine apelovali su o napuštanju Duhovne uprave muslimana Ukrajine te o učlanjenju u Centralnu duhovnu upravu muslimana Rusije. Na Krimu već osam godina se nastavlja islamski preporod za zajednice krimskih Tatara. Tek tokom 2019.-2020. godina bilo je registrovano 65 islamskih društava. Od 2014. godine na poluostrvu izgrađeno je oko 50 džamija, nastavlja se sa gradnjom još oko 20 islamskih vjerskih objekata praktički u svim rejonima Republike Krim, renoviraju se stare džamije”, navode iz ruske ambasade.

Dodali su da se u Simferopolju završava zidanje veličanstvene Saborne džamije Krima, koja će postati jedna od najvećih u Evropi.

“Imat će površinu oko 6.000 kvadratnih metara, moći će da primi više od 2,500 ljudi istovremeno, dok četiri munare će imati visinu od po 50 metara. Ruska država objezbeđuje interese i sigurnost naroda svih vjeroispovijesti u njenom sastavu dok oni uzvraćaju Rusiji uzajamnošću”, dodaje se u objavi ruske ambasade.

Sa svoje strane, naglašavaju, također bit će im drago da “muslimani Bosne i Hercegovine ne primaju kao istinu nepismene i primitivne navode”.

“Da više saznaju o našoj zemlji direktno od svoje braće po vjeri, da muslimani doživljavaju Rusiju ne kao prijetnju već kao prijateljsku državu, koja nema skrivenih namjera prema BiH. Računamo na zajednički rad sa predstavnicima Bosne i Hercegovine u Grupi strateške vizije ‘Rusija – Islamski svijet'”, zaključuju iz Ambasade Rusije u BiH.

Podijeli objavu

Možda vas zanima