Izraelski ministar zabranio rad palestinskom radiju, tvrdi da podstiču terorizam

Ministar nacionalne sigurnosti Izraela Itamar Ben Gvir potpisao je naredbu kojom se palestinskom radiju zabranjuje rad unutar Izraela.

Kako je navedeno u odluci, naredba je usmjerena na radio Glas Palestine koji ima sjedište u Ramali, ali djeluje i u istočnom dijelu Jerusalema kao i u gradu Kafr Kanna na sjeveru Izraela.

“Izraelska policija je ušla u urede radija te su obavijestili radnike da moraju prestati sa radom. Nekoliko palestinskih reportera sa sjedištem u Jerusalemu također je pozvano na razgovor u policiju”, piše Haaretz.

Povodom odluke oglasio se i ministar te je poručio kako je radio zatvoren zbog podrške palestinskim vlastima, ali i grupacijama koje podstiču terorizam u državi.

“Nećemo prihvatiti i dozvoliti huškanje i podršku terorizmu i teroristima. Država Izrael je suverena i svako ko pokuša da se bori protiv nas bit će poražen”, rekao je Ben Gvir.

Arapski centar za slobodu medija ovaj je potez definirao kao primjer kršenja slobode štampe u državi koja tvrdi da poštuje te slobode.

“Koraci Ben Gvira neće uspjeti prikriti istinu”, saopćili su.

Podijeli objavu

Možda vas zanima