Jasmila Žbanić proglašena najboljom rediteljicom 2021. godine u Evropi

Večeras se u Berlinu održava 34. po redu dodjela Evropskih filmskih nagrada (EFA), gdje se među nominovanima našla i bh. redateljica Jasmila Žbanić sa filmom “Quo Vadis, Aida?”. Ona je proglašena najboljom rediteljicom u Evropi za 2021. godinu.

Od ukupno devetnaest kategorija, “Quo Vadis, Aida?” nominovan je u čak četiri – za najbolji evropski film 2021., najbolju evropsku redateljicu, najbolju evropsku glumicu i najbolju evropsku scenaristicu.

Zahvaljujući svom postignuću – filmu koji tematizira genocid u Srebrenici, Jasmila je proglašena najboljom evropskom rediteljicom 2021. godine.

U svom govoru nakon proglašenja, Jasmila se zahvalila Ženama Srebrenice, glumačkoj ekipi koja je radila na filmu, svom mužu producentu Damiru Ibrahimoviću, ali i svojoj kćerci na podršci.

“Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Mojoj kćerci koja me inspiriše da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Evropu od one koju imamo”, rekla je ona.

U kategoriji za najbolje scenariste nagradu su odnijeli Florian Zeller i Christopher Hampton zahvaljujući filmu “Father”.

Za najboljeg evropskog glumca proglašen je Anthony Hopkins (“Father”), najboljom evropskom komedijom “Ninjababy” Yngvilda Sve Flikkea, najboljim evropskim kratkim filmom “My Uncle Tudor” Olge Lucovnicove, a u kategoriji najboljeg animiranog filma “Flee” Jonasa Pohera Rasmussena.

Sve dobitnike nagrada, kao i nominovane možete pronaći ovdje.

Podsjećamo, “Quo Vadis, Aida?” nominovan je za nagradu Američke Filmske Akademije Oscar i Nagrade Britanske Filmske Akademije BAFTA, a dobitnik je Independent Spirit Awardsa, te više od 30 nagrada na različitim svjetskim festivalima.

Podijeli objavu

Možda vas zanima