Kim Jong Un naredio da država mora “bez greške” ispuniti ciljeve proizvodnje žitarica

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un pozvao je vladine zvaničnike da osiguraju da zemlja “bez greške” ispuni svoje ciljeve za proizvodnju žitarica usred izvještaja da se nestašica hrane u Pjongjangu pogoršava.

Izolovana, nuklearno naoružana nacija koja je pod višestrukim sankcijama zbog svojih programa naoružanja, dugo se bori s nestašicom hrane.

Sjeverna Koreja je također pod strogom samonametnutom blokadom koronavirusa od početka 2020. kako bi se zaštitila od pandemije covid-19, a tek je prošle godine nastavila dio trgovine s Kinom.

Kim je u srijedu, posljednjeg dana ključnog sastanka vladajuće stranke, pozvao na postizanje ovogodišnjeg cilja proizvodnje žitarica, izvijestila je zvanična korejska centralna novinska agencija.

“Kako bi se povećala poljoprivredna proizvodnja u cijeloj zemlji, pažnju treba posvetiti prevazilaženju grešaka u smjernicama za poljoprivredu… i važno je koncentrirati se na povećanje prinosa po hektaru na svim farmama”, dodaje se u izvještaju.

Najnoviji izvještaj dolazi nakon što je Kim u ponedjeljak pozvao na “fundamentalnu transformaciju” poljoprivredne proizvodnje u zemlji, a ministarstvo Južne Koreje je saopštilo prošlog mjeseca da je bilo izvještaja o smrti od gladi na sjeveru.

“Smatramo da je nestašica hrane tamo ozbiljna”, rekao je portparol ministarstva Koo Byoung-sam u februaru, dodajući da je izgledno da je Pjongjang zatražio pomoć u hrani od Svjetskog programa za hranu.

Osiromašeni sjever je dugo bio kritiziran jer daje prednost svojoj vojsci i zabranjenim programima nuklearnog oružja u odnosu na adekvatno zbrinjavanje svog naroda.

Godine 2021. Kim je rijetko spominjao poteškoće, rekavši da situacija s hranom na sjeveru postaje “napeta” i upozoravajući ljude da se pripreme za “najgoru situaciju ikada”.

Iste godine, državna KCTV u Pjongjangu priznala je da se zemlja suočava s “krizom hrane”.

Kim se također fokusirao na sigurnost hrane i razvoj u svom govoru o postavljanju dnevnog reda za 2022. godinu.

Zemlju je periodično pogađala glad, od kojih je jedna 1990-ih ubila stotine hiljada ljudi – neke se procjene kreću u milionima.

Sjeverna Koreja je veoma osjetljiva na prirodne katastrofe, uključujući poplave i sušu zbog hroničnog nedostatka infrastrukture, krčenja šuma i decenija lošeg upravljanja.

Podijeli objavu

Možda vas zanima