Kinezi u tajnosti testirali hipersoničnu raketu, Amerikanci iznenađeni

Kina je u augustu ove godine testirala hipersoničnu raketu s nuklearnim kapacitetom, a što je iznenadilo američke obavještajce. Raketa je tokom tajnog testiranja obišla cijeli svijet.

Tri osobe koje su upoznate sa obavještajnim podacima tvrde da je raketa promašila cilj za više od 32 kilometra. Dvije osobe su naglasile da je kineski napredak u razvoju hipersoničnog naoružanja zapanjujući i da je odmakao znatno više od onog što su Amerikanci očekivali.

Prema pisanju online izdanja poslovnog lista Financial Times, to nameće pitanje zašto Sjedinjene Američke Države često potcjenjuju modernizaciju kineske vojske.

Osim Kine i SAD-a, ovu vrstu oružja razvija i Rusija. Riječ je o raketama koje se kreću brzinom koja je pet puta veća od brzine zvuka, ali su sporije od balističkih raketa. Nemaju fiksiranu putanju kretanja, već se njima može upravljati i zbog toga ih je teže pratiti.

Stručnjak za kinesku politiku razvoja nuklearnog naoružanja i profesor na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu Taylor Fravel je ukazao da američki proturaketni sistemi, koji mogu uništavati balističke rakete, ne bi bili učinkoviti protiv kineskih hipersoničnih raketa.

Ocijenio je da bi bilo destabilizirajuće kada bi najmnogoljudnija država na svijetu u potpunosti razvila ovo naoružanje i kada bi ga upotrijebila. Testiranje rakete u augustu je prikrila. Pretpostavlja se da je ovu raketu razvila Kineska akademija za svemirsku aerodinamiku (CAAA), piše Financial Times.

Podijeli objavu

Možda vas zanima