Protesti građana pred OHR-om: Traže da Schmidt radi posao ili ode iz BiH

Na protestima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu okupila se manja grupa nezadovoljnih građana s ciljem podizanja glasa protiv rušenja ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Okupljeni su nam rekli da je čin člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da dovede harmonikaša u svoj kabinet prelio čašu i da su odlučili da izađu na ulice i dignu svoj glas povodom aktuelne političke situacije.

Putem transparenata građani poručuju: “Herr C. Schmidt ili radite ili odlazite”, “Ukinite primanja svima koji ne dolaze na posao u državne institucije”, “Ustav (država) BiH i Njemačke se jednako moraju poštovati”…

Kažu da je vrijeme da se reaguje, jer građani žive u strahu, te da iza ovih protesta ne stoji nijedna politika, već da se radi o građanskom aktivizmu.

Demonstranti, njih nekoliko desetina, danas ispred Ureda visokog predstavika od Christiana Schmidta traže zabranu političkog djelovanja za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednicu RS-a Željku Cvijanović, predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića i svih onih koji vrše atake na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

Jedan od organizatora protesta Suad Đozić potvrdio je da će predstavnici ove grupe građana danas imati sastanak s predstavnicima OHR-a koji su ih obećali primiti.

Sejda Ćatić, jedna od organizatorica, smatra da je vrijeme da građani izađu na ulice i kažu konačno “dosta” svim manipulacijama. Također je podsjetila da visoki predatavnik međunarodne zajednice ima moć da smijeni političare koji rade na rušenju ustavnopravnog poretka.

Na protestima se pojavio i Miro Lazović, koji je kazao da i manji broj građana treba da bude poruka OHR-u da poduzme određene korake.

“Poruke koje će otići s ovog mjesta trebaju zabrinuti visokog predstavnika i međunarodnu zajednicu”, kazao je on.

Kaže da međunarodna zajednica treba biti puno aktivnija i da se visoki predstavnik ne treba libiti ni bonskih ovlasti ako bude potrebno. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima