Kongres SAD-a nakon višemjesečne blokade usvojio paket pomoći vrijedan 1.000 milijardi dolara

Kongres Sjedinjenih Američkih Država usvojio je u petak Prijedlog zakona o obnovi infrastrukture u vrijednosti od 1.000 milijardi dolara što je okarakterisano kao velika pobjeda Demokrata i predsjednika Bidena.

U konačnom glasanju, zastupnici su usvojili Prijedlog zakona sa 228 glasova za i 206 glasova protiv. Trinaest zastupnika iz Republikanske stranke također je glasalo za usvajanje ovog zakona, dok je šest Demokrata glasalo protiv.

Prijedlog zakona koji je u Kongresu usvojen s nekoliko mjeseci zakašnjenja bit će proslijeđen u Bijelu kuću gdje bi predsjednik Joe Biden trebao staviti potpis na njegovu implementaciju.

Prema zakonu o infrastrukturnoj obnovi zemlje 550 milijardi dolara trebalo bi se izdvojiti za investicije u američku infrastrukturu u narednih pet godina. Novac će se izdvojiti za nove puteve, mostove, željeznice, aerodrome i luke.

Paket također uključuje 65 milijardi dolara u razvoj električne mreže i vodovodnih sistema,a 7,5 milijardi dolara izdvojit će se za izgradnju nacionalne mreže punjača za električna vozila.

“Napravili smo veliki i značaja konrak naprijed kao nacija. Generacije Amerikanaca će se od sada znati da je ovo vrijeme kada je Amerika pobijedila i postala svjetski broj 1 kada je riječ o ekonomiji”, rekao je Biden.

Uz posredovanje Bidena i drugih lidera Demokratske stranke, progresivni dio Demokrata pristao je prekinuti blokadu i glasati za Prijedlog zakona uz uslov da druga frakcija podrži njihov Prijedlog zakona o socijalnoj politici i klimatskim promjenama za koji će se glasati krajem novembra.

Podijeli objavu

Možda vas zanima