Kosor o Čoviću: Sad može biti srpski kandidat za Predsjedništvo BiH

Jučerašnji govor predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića tokom posebne sjednice NSRS-a izazvao je brojne osude u BiH, ali i regionu, a zanimljivo je da su Čovićeve izjave osudili i bivši funkcioneri njegove matične stranke u Hrvatskoj.

Bivša hrvatska premijerka i bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor samo je jedna u nizu onih koji su osudili poruke koje je Čović uputio s govornice u Banjoj Luci.

 

Kosor je na svom Twitter profilu citirala dio Čovićevog govora, koji je posebno bolan za Hrvate koji su, prema svim popisima stanovništva, u bh. entitetu RS etničkim čišćenjem praktično svedeni na statističku grešku.

“Čuvajte Republiku Srpsku, na tome vam svi mogu zavidjeti, rekao je najveći hrvatski obožavatelj negatora genocida. Zaista, zaista; slobodno može biti sljedeći srpski kandidat za Predsjedništvo BiH. Kad šefu negatoru dojadi. Jad i bijeda”, napisala je Kosor na Twitteru.

Podsjećamo, Čović je jučer, na poziv predsjednika NSRS-a Nedeljka Čubrilovića i lidera SNSD-a Milorada Dodika bio gost tokom posebne sjednice entitetske skupštine.

Tokom svog govora izjavio je niz spornih tvrdnji poručujući, između ostalog, Srbima da čuvaju Republiku Srpsku i da se nada “da ih u BiH neće snaći ista sudbina kao Hrvate”.

Podijeli objavu

Možda vas zanima