Krenuo je novi četverogodišnji krug u Predsjedništvu: Prve poruke ne odišu optimizmom

Novi saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine konstituisan je danas pa će tako Željka Cvijanović (SNSD), Željko Komšić (DF) i Denis Bećirović (SDP) u naredne četiri godine voditi politiku države.

Svečano i u relativnom miru Centralna izborna komisija (CIK) novom sazivu je uručila certifikate, a novoizabrani članovi su potom održali prigodne govore. Na čelu Predsjedništva u narednih osam mjeseci bit će Željka Cvijanović pa je tako naša država prvi put u postdejtonskom periodu u ovoj instituciji dobila ženu.

Obraćanja Cvijanović, Komšića i Bećirovića bila su upakovana u svečani ton današnjeg događaja, ali ipak odaju i trag koji je vidljiv kod svakog pojedinačno u smislu politike koju će voditi.

Prva se obratila Cvijanović i poručila kako će raditi na rješavanju problema. Ipak, jasno je dala do znanja da se sve odluke u državi trebaju donositi bez posredništva stranaca, što je očita poruka međunarodnoj zajednici. Naglasila je da bi ovaj saziv Predsjedništva trebao tražiti najmanji zajednički sadržilac bez obzira na brojna neslaganja.

Kazala je da je vanjskopolitički cilj kandidatski status za Evropsku uniju i to je možda jedno od rijetkih pitanja o kojem postoji konsenzus u ovoj instituciji.

Prva prepreka je NATO put na kojem će insistirati Komšić i Bećirović i čemu će se protiviti Cvijanović.

Poruke Komšića su bile u uobičajenom tonu za njega te je naglasio NATO put kao prioritet. U tom kontekstu poslao je i jednu veoma zanimljivu poruku, kazavši da destrukcija implementacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije te ignorisanje presuda Evropskog suda za ljudska prava prijete da evropski put BiH postane sekundarni vanjskopolitički prioritet.

Ipak, u narednoj rečenici Komšić je pokušao objasniti takvu poruku, istaknuvši da će raditi na tome da perspektiva BiH u EU ne bude trajno uništena. Međutim, jasno je da je Komšić ovakvom porukom želio poslati poruku i nekima u međunarodnoj zajednici, a prije svega zbog nametanja odredbi izbornog zakona i Ustava FBiH. Nakon ovakvih poruka već se mogu čuti kritike na račun Komšića kako BiH udaljava od EU. Međutim, treba naglasiti da su ovakve poruke dio šireg konteksta i kao takve ih se i treba posmatrati.

Nešto drugačiji govor održao je Bećirović, koji je pokušao naglasiti priču o potrebi da se radi na rješavanju životnih pitanja građana, na borbi protiv siromaštva te da se pokuša zaustaviti odlazak mladih ljudi iz naše države.

Naglasio je da se prošlost ne može promijeniti, ali da se iz nje mogu izvući pouke. I poruke Bećirovića jesu usmjerene ka onim pitanjima koja najviše muče građane, međutim ovlasti u Predsjedništvu su itekako uske da bi ih taj nivo vlasti rješavao.

Kao i Komšić i Bećirović je naglasio važnost nastavka NATO puta, ali i reforme odbrambenog sistema te poruke o dobrosusjedskim odnosima.

I sve te poruke su u teoriji dobre i prihvatljive, ali je njihova realizacija ono što je srž problema. A način funkcionisanja Predsjedništva ne odaje optimizam da će među novim sazivom vladati sklad. Cvijanović definitivno neće praviti skandale kao Dodik. Neće dovoditi harmonikaše, igrati se zastava te praviti neke druge ispade, ali je teško očekivati da neće slijepo slijediti Dodikovu politiku.

A Dodik je čak i danas na svečanoj sjednici napravio skandal i napustio ceremoniju u toku Komšićevog obraćanja i svoje četverogodišnje bivstvovanje u Predsjedništvu zaključio onako kako je sve ove godine i radio – destruktivno.

U konačnici politička klima ne odaje optimizam da će novi saziv raditi progresivno, a to su danas možda i najbolje oslikavala lica novoizabranih zvaničnika, svjesni težine političke situacije. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima