Kriza naftnog tržišta izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu bliži se kraju

Ruska invazija Ukrajine u februaru izazvala je veliku krizu na tržištu. Cijene nafte i plina skočile su na vrhunce u više desetljeća, cijene uglja porasle su za gotovo 70 posto, globalne cijene pšenice porasle su za više od 60 posto.

Osim toga, euro je prvi put pao ispod pariteta s dolarom prvi put u više od dva desetljeća zbog straha da će rat izazvati globalnu ekonomsku krizu.

Sada, međutim, ima sve više znakova da bi se poremećaj mogao približiti kraju, jer su cijene sirove nafte, prirodnog plina i hrane pale na prijeratne razine, dok je euro skočio u odnosu na dolar za 7 posto u prošlosti tri mjeseca na 1,06 dolara.

Referentne cijene nafte skočile su na nešto ispod 130 dolara po barelu u martu, samo nekoliko sedmica nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Rusija je bila drugi najveći izvoznik sirove nafte, a sankcije protiv te zemlje smanjile su ponudu i podigle cijene. Ali cijene nafte su u stalnom padu od jula i trenutno se kreću oko svoje predratne razine od 80 dolara po barelu.

“Cijene nafte su velikim dijelom pale posljednjih mjeseci zbog recesijskih strahova i povećanja kamatnih stopa u mnogim razvijenim ekonomijama. Pogoršanje situacije u Ukrajini također bi moglo pružiti medvjeđe signale tržištu kao rezultat globalnog ekonomskog usporavanja,” rekao je Jorge Leon, viši strateg za istraživanje tržišta nafte u kompaniji Rystad Energy za Yahoo News.

Postoji strah da bi cijene nafte mogle dodatno pasti zbog porasta slučajeva Covida u Kini. Kineska proizvodna aktivnost pala je treći mjesec zaredom u decembru, povećavajući vjerojatnost da bi potražnja za naftom mogla oslabiti u prvim mjesecima nove godine.

‘’Kina je dramatično usporila 2022. zbog ove stroge nulte covid politike. Prvi put u 40 godina rast Kine u 2022. vjerojatno će biti jednak ili ispod globalnog rasta. To se nikada prije nije dogodilo. Gledajući iduću godinu za tri, četiri, pet, šest mjeseci, popuštanje covid-restrikcija značit će masovne žarišta covida-a u cijeloj Kini”, rekla je Kristalina Georgieva, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), za program CBS-a.

Još jedan signal za smanjivnaje cijen nafte je i to da su terminska tržišta sirove nafte su nazadovala. Contango i backwardation pojmovi su koji se obično koriste na robnim terminskim tržištima. Kontango tržište je ono na kojem se terminskim ugovorima trguje uz premiju u odnosu na promptnu cijenu. Na primjer, ako je cijena ugovora za WTI sirovu naftu danas 60 dolara po barelu, ali je cijena isporuke za šest mjeseci 65 dolara, tada je tržište u kontangu.

U obrnutom scenariju, pretpostavimo da je cijena ugovora za WTI sirovu naftu danas 60 dolara po barelu, ali je cijena isporuke šest mjeseci kasnije 55 dolara, tada se kaže da je tržište u backwardation.

Jednostavan način razmišljanja o contangu i backwardationu je: Contango je situacija u kojoj tržište vjeruje da će buduća cijena biti skuplja od trenutne spot cijene, dok se kaže da se backwardation događa kada tržište predviđa da će buduća cijena biti niža skuplji od trenutne spot cijene.

Trenutna situacija, dakle, znači da trgovci naftom vjeruju da će cijene Brenta nastaviti padati.

Neki predviđaju da bi globalna potražnja za naftom mogla porasti za čak 4 posto u nadolazećoj godini ako svijet uspije u potpunosti izaći iz covid ograničenja, prenosi Oilprice.net.

Podijeli objavu

Možda vas zanima