Vijeće ministara BiH se sastaje danas, a Budžet za 2022. ponovo nije na stolu

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će danas održati sjednicu na kojoj će raspravljati o nekoliko tačaka iz svoje nadležnosti, međutim na dnevnom redu se nije našao Budžet za 2022. godinu, čije usvajanje je hitno kako bi bili omogućeni predstojeći Opći izbori.

Državni ministri bi danas trebalo da razmatraju Prijedlog Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata. Zatim, Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Hrvatske o rekonstrukciji mosta Novi Grad – Dvor.

Oni će, između ostalog, razmatrati i prijedloge odluka o odobrenju privremenog boravka po osnovu humanitarnih razloga državljanima Ukrajine, o odobravanju njihovog ulaska u BiH pod olakšanim uslovima, kao i o dopuni odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

Početak sjednice zakazan je za 11:00 sati, a sudeći po objavljenom dnevnom redu Budžet za 2022. godinu nije spreman. On je, pored rješavanja raznih obaveza, bitan i zbog održavanja izbora. Bez usvajanja novog budžeta u kojem bi dio novca bio naznačen za finansiranje izbora, CIK ne može realizovati izbore.

Centralna izborna komisija BiH je zbog toga poslala zahtjev Vijeću ministara da odobre novac potreban za finansiranje Općih izbora na jesen ove godine, a taj zahtjev bi pak trebalo da bude razmatran sutra. Oni su zatražili da se novac izdvoji iz budžetske rezerve, međutim iz kabineta ministra finansija Vjekoslava Bevande, koji rade na novom budžetu, kazali su kako su posljednji radovi na budžetu pri kraju i da bi ubrzo trebalo da bude upućen u proceduru.

Upravo u tome leži veliki dio problema. Budžet moraju prvo podržati državni mintri, zatim on ide u Predsjedništvo BiH, a tek nakon toga u oba doma Parlamentarne skupštine BiH na potvrđivanje. Ovaj proces se ne mora nužno “otegnuti” ukoliko sve bude išlo po hitnim procedurama, ali s obzirom na to da mora proći više stepenica da bi bio usvojen, pitanje je da li će neko to i blokirati.

Podijeli objavu

Možda vas zanima