Vijeće ministara BiH usvojilo Nacrt okvirnog budžeta institucija BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojilo Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija Bosne i Hercegovine za period od 2022. do 2024. godine.

Prema prijedlogu Ministarstva finansija i trezora budžet instuticija Bosne i Hercegovine u 2022. godini bi iznosio 1.073.600.000 КМ, od čega 865.500.000 КМ, a ostatak od vlastitih sredstava.

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda danas je obećao da će kroz nekoliko dana uputiti Nacrt budžeta institucija BiH.

Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH isti se upućuje ustavnom predlagatelju, Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ukoliko se Nacrt budžeta uputi po hitnoj proceduri, BiH bi nakon dvije godine mogla dobiti budžet možda i u junu. No, ukoliko ga Bevanda uputi po redovnoj proceduri, proces će potrajati mnogo duže što znači da novca za CIK još neće biti.

BiH već drugu godinu funkcionira bez budžeta, a institucije BiH se finansiraju na osnovu odluka o privremenom finansiranju koje donosi Vijeće ministara za svaki pojedini kvartal.

Odugovlačenje donošenja budžeta znači i opstruiranje sprovođenja Općih izbora koji su zakazani za 2. oktobar, a još uvijek nije izdvojen novac za Centralnu izbornu komisiju BiH.

Podijeli objavu

Možda vas zanima