Kurti se obratio na srpskom jeziku i otkrio iznenađujuće detalje o Srpskoj Listi i Vučiću

Premijer Kosova Albin Kurti obratio se danas Srbima putem video snimka na srpskom jeziku, u kojem je govorio o situaciji na sjeveru zemlje. Kurti je najavio da će se u skorije vrijeme održati prijevremeni izbori na sjeveru zemlje.

Kurti je u ovom obraćanju istakao da razumije da situacija nije laka, a osvrćući se na prošle izbore rekao je da je bio siguran da će Aleksandar Jablanović pobijediti u Leposaviću, ali je napustio utrku 21. aprila, dva dana prije sigurne pobjede.

On je bacio sumnju na ovaj slučaj rekavši da je čuo da je Jablanović dobio milion eura i dva stana u Beogradu.

“Možda nije istina, ali ipak je morao biti veliki pritisak ili vrlo luksuzna ponuda, zbog koje je Jablanović rekao da neće ‘odmah pucati penal'”, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je kazao da zna da situacija nije nimalo laka i da se svi boje mogućih nepredvidivih događaja u skoroj budućnosti.

“Znam da smo u posljednje tri sedmice također bili u međunarodnim vijestima, predstavljajući se u ne tako dobrom svjetlu. Ali krenimo redom. Žao mi je što smo morali održati izbore u četiri općine na sjeveru s tako niskom izlaznošću. 10. decembra prošle godine odgodili smo dan izbora za četiri mjeseca, u nadi da će Srpska lista učestvovati. Međunarodna zajednica nam je obećala da će, ako prihvatimo Ohridski aneks, osigurati izlazak Srpske liste na izbore”, kazao je Kurti.

Dodao je da su predstavnici Srpske liste, kao i Jablanović, rekli su svašta o Kosovu i o njemu, ali da ih je ostao spreman prihvatiti ih kao buduće gradonačelnike.

“Lulzim Hetemi sada je načelnik općine, do izbora novog. Za to su nam potrebni prijevremeni izbori i otvorena, slobodna, predizborna kampanja u 4 općine na sjeveru. Bez poštene i demokratske kampanje nema poštenih i demokratskih izbora. I zato je prije svega potrebna pravna država, odnosno okruženje u kojem nema straha i zločinaca. To je ono što želimo i moramo sastaviti. S pravnom državom možemo postupno smanjivati ​​broj policajaca u općinskim zgradama”, rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, vlast u Beogradu traži vremeplov.

“Nekad se žele vratiti u vrijeme prije juna 1999. kada smo oslobođeni, ponekad prije februara 2008. godine. Neće se tolerirati napadi i otmice policajaca, pucanje na vojnike KFOR-a, nasilni napadi na novinare. Demokratsko i liberalno društvo ne tolerira nasilničku kulturu”, istakao je premijer Kosova.

Prema njegovim riječima Vučić je spreman da izgubi još jedan rat.

“Aleksandar Vučić danas predstavlja spremnost Srbije da izgubi još jedan rat. Pritom jamči da 90-e nisu prošle. Ja nisam za rat. Ja sam protiv rata. Ja sam socijaldemokrat. Patio sam u ratu, bio sam više od dvije i pol godine u zarobljeništvu. Čini se da ima samo lijepe uspomene iz rata i takve osjećaje, jer je i tada bio na vlasti kao Miloševićev ministar, a za razliku od danas, imao je vlast i bez obaveza jer je Milošević nosio svu odgovornost”, rekao je između ostalog premijer Kosova.

Podijeli objavu

Možda vas zanima