Mediji u Srbiji: Elez je progovorio, da li je u problemu Dijana Hrkalović?

U srijedu je Darko Elez u cijelosti priznao krivicu za krivična djela za koja ga tereti optužnica u predmetu “Lutka” pred Sudom BiH. Dan poslije SIPA je izvršila brojne pretrese u Bosanskoj Gradišci tražeći osumnjičenog M. L. za brojne likvidacije u Srbiji.

Srbijanski mediji koji se dublje bave balkanskim podzemljem povezuju ta dva slučaja te špekulišu da bi sve moglo odvesti do samog vrha MUP-a Srbije i ozloglašenog Veljka Belivuka.

 

“Specijalci pretresali više lokacija u BiH tragajući za odbjeglim egzekutorom, a interesantno je da je on lociran poslije sklapanja sporazuma između kriminalca Darka Eleza i tužilaštva”, piše beogradski Kurir.

Pripadnici SIPA-e jučer su na sjeveru BiH tragali za Milivojem Lovrenovićem, za kojim je Beograd raspisao Interpolovu potjernicu zbog sumnje da je 13. septembra 2020. godine ubio Strahinju Stojanovića u glavnom gradu Srbije. On se dovodi u vezu s više likvidacija u Srbiji i regionu, ali je uspio da pobjegne, najvjerovatnije u Hrvatsku.

Nakon ubistva Stojanovića tamošnji mediji navode da se tokom istrage došlo do egzekutora, ali ne i do naručioca zločina. Međutim, kako izvor Kurira otkriva, jedan pravac istrage vodio je ka Darku Elezu.

“Elez i Stojanović dovode se u vezu s ubistvom advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, a postoje informacije koje ukazuju na to da je među njima došlo do raskola. Iskaz koji je dao Elez, pa je tužilaštvo prihvatilo sporazum s njim, još nije dostavljen našim istražiteljima, ali se ne isključuje da je odlučio da progovori i o zločinima u Srbiji s kojima se dovodi u vezu. Moguće je da je na osnovu njegove izjave počela potraga za Lovrenovićem”, objašnjava izvor srbijanskog tabloida.

Osim toga, prema operativnim informacijama, Elez je blisko sarađivao s kavačkim klanom i Veljkom Belivukom, ali je navodno bio i čovjek od povjerenja Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke MUP-a Srbije, koja je u pritvoru zbog trgovine utjecajem.

“Operativne informacije ukazuju na to da su Hrkalović i Elez bili u kontaktu i da ga je ona štitila u Srbiji. Postoje dokazi koji upućuju na to da je ona od njega tražila ubistvo advokata Ognjanovića. Zbog toga bi Elez mogao da bude nezgodan svjedok i po nju”, piše Kurir.

U predmetu “Lutka”, koji je vodilo Tužilaštvo BiH, Darko Elez je označen kao organizator kriminalne grupe koja je izvršila četiri ubistva, prala novac i počinila više razbojništava.

Srbijanski medij “Republika” piše da je prema njihovim navodima stigla i potvrda da je Elez pristao da sarađuje i s Tužilaštvom Srbije u istrazi protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, ali i za još neka druga krivična djela za koja se sumnjiči.

Srbija bi sada mogla tražiti izručenje Eleza, koji je u martu ove godine iz Beograda izručen Sarajevu. Srbija je u međuvremenu ukinula državljanstvo Darku Elezu. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima