Lidija Bradara izabrana za predsjednicu Federacije BiH, Lendo i Stojanović potpredsjednici

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je na današnjoj vanrednoj sjednici na kojoj se odlučivalo o samo jednoj tački, potvrdio da je Lidija Bradara predsjednica, a da su Refik Lendo i Igor Stojanović potpredsjednici FBiH.

Parlamentarci su imali zadatak da između njih troje odaberu ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici Federacije BiH.

Za Lidiju Bradaru kao predsjednicu FBiH, Refika Lendu i Igora Stojanovića kao potpredsjednike Federacije BiH glasalo je 58 zastupnika. Protiv je bilo 35 i jedan suzdržani.

Odluka će sada biti dostavljena Centralnoj izbornoj komisiji na utvrđivanje i potvrđivanje.

Ranije potvrđeno rukovodstvo FBiH čine Refik Lendo (SDA), Lidija Bradara (HDZ) i Igor Stojanović (SDP), a zastupnici u Predstavničkom domu FBiH danas su potvrdili da je Bradara nova predsjednica Federacije BiH što je pozicija koju će ona obnašati u aktuelnom mandatnom periodu nakon neslavnog mandata njenog stranačkog kolege Marinka Čavare.

Glasanju je prethodilo zasjedanje Ustavne komisije koja je zadužila Komisiju za izbor i imenovanja da sačini prijedlog odluke za izbor predsjednika i potpredsjednika te da to uputi Zastupničkom domu FBiH.

Na sjednici komisije je odlučeno da je u proceduru upućen prijedlog Bradare kao nove predsjednice, a Lende i Stojanovića kao dva nova potpredsjednika FBiH.

Sekretar Predstavničkog doma FBiH objasnio je na početku sjednice da je dopis izabranih kandidata o potrebi da o izboru predsjednika i potpredsjednika odlučuje Predstavnički dom FBiH dostavljen svim zastupnicima.

Tvrdnje zastupnika SDA

Zastupnica SDA Jasmina Biščević-Tokić tražila je da se sjednica prekine i da predsjedavajuća Predstavničkog doma FBiH Mirjana Marinković-Lepić sazove novu sjednicu.

“Moram vas upozoriti na član 99. stav 2. Mi nismo dobili materijal za sjednicu niti izjašnjenje tri kandidata sa potpisom tri kandidata. Molim vas da prekinete sjednicu i da sazovete novu”, bio je zahtjev Biščević-Tokić.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma odgovorila je da smatra kako se sa sjednicom može nastaviti, nakon čega su se za riječ javili još dvoje zastupnika SDA.

“Dostavili ste nam poziv, dnevni red i zapisnike, ali ne i materijale. U hitnim slučajevima se može sazvati sjednica i predložiti dnevni red, ali dnevni red je predložen ranije, a materijali koji su trebali biti dostavljeni, nisu”, kazala je Begajeta Čaušević, zastupnica SDA.

Također se tokom diskusije javio i zastupnik Nezir Pivić (SDA) koji je istakao kako, ukoliko predsjednik i potpredsjednici FBiH budu izabrani suprotno pravilniku i zakonima, sve što oni budu radili bit će u suprotnosti sa važećim propisima.

To je rezultiralo prekidom sjednice i zakazivanjem nove koja je održana odmah u 14:30 sati, a nakon utvrđivanja kvoruma pojedinačnim prozivanjem zastupnika te glasanja Bradara, Lendo i Stojanović su izabrani na pozicije za što je bila potrebna opća većina u Predstavničkom domu FBiH. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima