Masakr kod Los Angelesa: Azijac ušao u plesni studio i ubio 10 osoba, a još sedam teško ranio

Muškarac pod imenom Huu Can Tran ubio je 10 osoba u blizini Los Angelesa, tačnije u Monterey Parku, tokom proslave kineske Lunarne godine.

Kalifornijska policija je saopćila da je napadač, osumnjičen za ubistvo 10 osoba u studiju za plesove bio 72-godišnji Azijac i da je pronađen mrtav u bijelom kombiju. On je ranjen tokom razmjene vatre nakon čega je preminuo.

U vrijeme pucnjave u toku je bila proslava Lunarne nove godine u Monterey Parku, poznatom po velikoj azijskoj populaciji.

Napadač je ranio još sedam osoba koji su hospitalizirane, a neke su u životnoj opasnosti.

“Naoružani čovjek je tražio svoju ženu”, rekao je jedan od svjedoka pucnjave.

Policija nije otkrila motiv pucnjave, ali je svjedok rekao za CBS da je napadač došao u plesni studio Monterey Park da pronađe svoju ženu.

“Počeo je da puca na sve… dok su plesali”, kazao je očevidac.

Svjedok nije mogao potvrditi da je napadač isti čovjek kojeg su vlasti podijelile fotografiju, ali je rekao da mu odjeća izgleda slično.

Američki mediji javljaju da su sigurnosne službe pojačale sigurnost na mjestima gdje se obilježava lunarna Nova godina.

Predsjednik Joe Biden rekao je da će biti mobilizirana puna federalna podrška za istragu pucnjave u Monterey Parku dok nacija nastavlja “tragati za odgovorima”. U izjavi je naveo da je zajednica azijskih Amerikanaca i starosjedilaca Havaja, pacifičkih ostrva teško pogođena pucnjavom, jer su mnogi slavili lunarnu Novu godinu.

Monterey Park ima oko 60.000 stanovnika, od kojih su 65% Azijati.

“Iako još mnogo toga ne znamo o motivu ovog besmislenog napada, znamo da mnoge porodice večeras tuguju, ili se mole da im se najmiliji oporave od rana”, rekao je.

Podijeli objavu

Možda vas zanima