Zakazani protesti ispred Parlamenta FBiH u vrijeme sjednice o potvrđivanju vlade

Federacija BiH danas bi trebala dobiti novu entitetsku vladu, a sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je zakazana u 14:00 sati. Pola sata ranije zakazani su protesti.

Za sada nije poznato ko je organizator protesta pod nazivom “Odbrana BiH”, ali se može pretpostaviti da se radi o istomišljenicima SDA i DF-a koji su se žestoko protivili nametanju izmjena Ustava FBiH na način kako je to u četvrtak poslijepodne uradio visoki predstavnik Christian Schmidt.

Poziv o protestima se od četvrtka navečer širi društvenim mrežama.

Demonstracije će biti i veliki sigurnosni izazov s obzirom da bi se u tom terminu trebala održati i sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj treba biti potvrđen novi saziv Vlade FBiH, što je i jedina tačka dnevnog reda.

Schmidtovom kratkoročnom odlukom ukinuta je obaveza da izbor vlade podrže potpredsjednici Federacije BiH. Podsjetimo da je potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda, Refik Lendo, to odbio učiniti.

Koalicija koju čine stranke Trojke i HDZ dogovorile su u četvrtak novu raspodjelu ministarstava u Vladi Federacije BiH u kojoj neće biti NES-a i Stranke za BiH. Njima će se u Vladi pridružiti HDZ 1990 i Ramo Isak, bivši član NES-a.

Podijeli objavu

Možda vas zanima