Milanko Kajganić komentarisao istragu koja se vodi u slučaju Diane Kajmaković

Vršitelj dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH Milanko Kajganić komentarisao je danas prebacivanje tužiteljice Diane Kajmaković iz jednog odjela u drugi zbog istrage koja se vode unutar ove institucije.

Na pitanje kako komentariše optužbe da na taj način diskredituje konkurenciju uoči izbora glavnog tužitelja državnog tužilaštva, Kajganić je rekao da on ne može utjecati niti na trajanje procesa, niti na odluku niti na vrstu odluke jer bi odgovarao Uredu disciplinskog tužitelja.

“Mogu reći što sam rekao i do sada, a to je da smo dobili izvještaj od MUP-a KS u kome je navedena komunikacija između dva kriminogena lica u kojoj se spominje i ime tužiteljice. Formiran je KTA predmet, dodijeljen je tužitelju putem automatske dodjele predmeta i ja sam još jednog tužitelja dodijelio u taj tim. Oni rade provjere i kada izvrše provjere donijet će tužiteljsku odluku”, izjavio je.

Kajganić je rekao da Tužilaštvo BiH ima 55 tužitelja i da sebi može priuštiti preraspodjele jer svi tužitelji mogu raditi na svakom predmetu.

“Neće se dešavati da se personalno veže procesuiranje predmeta. Ako postoji sumnja u objektivnost tužitelja, onda možemo preraspodjelom osigurati tu objektivnost. Određeni tužitelji su više eksponirani u javnosti jer su radili na predmetima koji su bili interesantni javnosti. Nekoga javnost poznaje, a nekoga ne”, dodao je.

Podsjetimo, tužitelji Diana Kajmaković i Oleg Čavka su iz Odjela za organizovani kriminal preraspoređeni u Posebni odjel za ratne zločine. Kajmaković i Čavka su godinama radili na krupnim predmetima protiv osoba za koje se sumnja da su članovi organizovanih kriminalnih grupa.

Za funkciju glavnog tužioca naše zemlje borit će se trenutni vršilac dužnosti Milanko Kajganić, njegova zamjenica i tužiteljica Diana Kajmaković te državni tužilac Miroslav Janjić.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima