Evropski parlament u utorak raspravlja o stanju u BiH, osudit će secesionističke aktivnosti RS-a

Evropski parlament naredne sedmice će organizovati plenarnu sjednicu na kojoj će se između ostalog razgovarati i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i aktivnostima u RS-u koje dodatno produbljuju krizu u državi.

Prema rasporedu, rasprava o stanju u BiH organizovat će se u utorak, 23. novembra, a kako se navodi, ona će biti inicirana prije svega zbog retorike koja dolazi iz RS-a i Dodikovih najava o prijenosu nadležnosti s države na entitetske institucije.

“Očekuje se kako će zastupnici Evropskog parlamenta izraziti snažnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Zabrinuti rastućim političkim tenzijama u zemlji, a posebno retorikom podjela, koju iniciraju lideri bosanskih Srba i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, europarlamentarci će osuditi bilo kakve secesionističke aktivnosti, čiji je cilj destabilizacija države Bosne i Hercegovine”, navodi se.

Također, u objašnjenju dnevnog reda, na stranici Evropskog parlamenta se navodi i kako aktivnosti rukovodstva u RS-u mogu dovesti do novih sukoba.

“Separatističko rukovodstvo Republike Srpske sada prijeti povlačenjem iz ključnih državnih institucija kao što su Oružane snage BiH, Uprava za indirektno oporezivanje i VSTV, što izaziva bojazan da bi moglo doći do daljnje podjele u državi i novih sukoba”, stoji na stranici Evropskog parlamenta.

Tokom rasprave, očekuje se kako će svoje izjave o stanju u BiH iznijeti i Evropsko vijeće, kao i Evropska komisija. Prema predviđenom rasporedu, nakon debate Evropski parlament neće usvajati rezoluciju o aktuelnoj situaciji u našoj državi.

Rasprava u Evropskom parlamentu dolazi nakon niza aktivnosti evropskih parlamentaraca, prije svega onih koji dolaze iz partija evropskih Zelenih i Socijaldemokrata. Nedavno, povodom situacije u BiH, u Sarajevu su boravili europarlamentarci Tineke Strik (Zeleni/EFA, Nizozemska) i Dietmar Köster (S&D, Njemačka).

Strik je tom prilikom izjavila kako Evropska unija mora posvetiti znatno veću pažnju situaciji u BiH te da je pod hitno potrebno uvesti sankcije Miloradu Dodiku i drugim političarima iz RS-a.

“Gotovo od svih sam čula da je nemoguće razgovarati s Dodikom. Sve dok se ne suoči s ozbiljnom reakcijom, dok ne sjedne s predstavnicima međunarodne zajednice, svoj kurs neće promijeniti. Zato su hitno potrebne sankcije EU”, izjavila je Strik.

Prošle sedmice u Briselu je održan sastanak ministara vanjskih poslova Evropske unije, na kojem je također raspravljano o stanju u BiH, a ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas je izjavio kako Evropa mora imati žustriji pristup problemima te da je potrebno razgovarati o tome da li su sankcije jedno od rješenja za aktuelno političko stanje u BiH.

Visoki predstavnik za vanjske poslove Evropske unije Josep Borrell također se obratio nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU te je poručio kako EU podržava jedinstvenu i suverenu BiH.

“Situacija u BiH je nestabilna, rekao sam već da nacionalizam i separatizam pojedinci vraćaju na stol. BiH mora ostati jedinstvena. Svaki pokušaj da se podijeli i naprave nove institucije bit će spriječen. To moramo odmah zaustaviti”, smatra Borrell.

Podijeli objavu

Možda vas zanima