Erdogan saopćio Švedskoj i Finskoj šta očekuje od njih kako bi dobili zeleno svjetlo za NATO

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je razgovarao sa liderima dvije nordijske zemlje u vezi s ulaskom Švedske i Finske u NATO.

Erdogan je razgovarao s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson u odvojenim pozivima o zabrinutosti Ankare povodom pitanja osoba za koje Turska smatra da su teroristi, a koje su našle utočište u Švedskoj i Finskoj.

Turski predsjednik je pozvao Švedsku da ukine ograničenja izvoza odbrambenog oružja koja je nametnula Turskoj zbog upada Turske u Siriju 2019. godine. Također je rekao kako očekuje da će Stockholm poduzeti “konkretne i ozbiljne korake” protiv Kurdske radničke partije (PKK) i drugih grupa koje Turska smatra teroristima.

On je rekao Niinistu “da je razumijevanje koje ignoriše terorističke organizacije koje predstavljaju prijetnju savezniku unutar NATO-a nespojivo s duhom prijateljstva i savezništva”.

Niinisto i Andersson su u četvrtak posjetili Washington, gdje su razgovarali s američkim predsjednikom Joeom Bidenom o njihovim nastojanjima da se pridruže NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Dok se čini da druge članice NATO-a pozdravljaju pridruživanje Finske i Švedske, Turska je iznijela primjedbe na njihovo pristupanje, uglavnom zbog prisustva navodnih terorista u njihovim zemljama i blokade prodaje oružja.

Podijeli objavu

Možda vas zanima