Ministri zemalja BRICS-a pozvali na rebalans globalnog poretka

Učesnici sastanka ministara vanjskih poslova grupe zemalja BRICS u Južnoafričkoj Republici pozvali su na rebalans globalnog poretka.

Južnoafrička ministrica vanjskih poslova Naledi Pandor rekla je da je vizija grupe osigurati globalno vodstvo u svijetu razlomljenom geopolitičkim napetostima, nejednakošću i globalnom nesigurnošću.

BRICS je akronim za Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Optužbe o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini zamaglile su razgovore.

Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ovih optužbi i, kao članica suda, Južnoafrička Republika bila bi obvezna uhapsiti ga ako učestvuje na summitu koji je zakazan za Johannesburg u avgustu, podsjeća BBC.

BRICS neki vide kao alternativu grupi razvijenih zemalja G7, koja je prošli mjesec održala svoj godišnji summit u japanskom gradu Hirošimi, a prisutvovali su mu i čelnici Brazila i Indije. Članice G7 bile su vrlo kritične prema Rusiji i Kini.

Zemlje BRICS-a imaju ukupno više od 3,2 milijarde stanovnika, što čini oko 40 posto od oko 8 milijardi ljudi na svijetu.

Prvog od dva dana razgovora u Cape Townu, indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je da okupljanje mora “poslati snažnu poruku da je svijet multipolaran, da se vraća u ravnotežu i da stari načini ne mogu riješiti nove situacije”.

Podijeli objavu

Možda vas zanima