Hrišćani danas slave Božić, blagdan ljubavi i rođenja Isusa Hrista

Pravoslavni vjernici u BiH i ostatku svijeta danas obilježavaju jedan od najvažnijih blagdana – Božić. Dolazak Božića najavljuje se zvonima s pravoslavnih hramova na božićno jutro prije svitanja.

Dan ranije pravoslavni vjernici zapalili su badnjak te su time obilježili Badnje veče.

Na Božić hrišćanske crkve širom svijeta slave rođenje Isusa Hrista koji je došao među ljude kako bi ukazao na njegovanje vrijednosti kao što su vjera i ljubav.

Prema Jevanđelju, Isus Hrist rođen je tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvijezda koja se kretala od istoka ka zapadu zaustavila iznad pećine kod Vitlejema.

U pećini u Vitlejemu Marija je novorođenog Spasitelja umotala u slamu i poklonila mu se kao Bogu.

Na nebu su u tom trenutku anđeli zapjevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja”.

Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali janje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijela smirnu, tamjan i zlato.

Inače, proslava Božića počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, dan se nastavlja porodičnim okupljanjima oko božićne trpeze, a zatim pjevajući tropar “Roždestvo tvoje Hriste Bože naš”, okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić.

Na dan Božića se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u vlastitom domu. Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi se tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi trebali izmiriti te jedni drugima oprostiti.

Ekipa portala Dosije.ba svim pravoslavcima čestita veliki blagdan uz želju da ga proslave u porodičnoj sreći, miru i blagostanju. 

Podijeli objavu

Možda vas zanima