Uprava za hranu i lijekove SAD-a odobrila treću dozu i kombinacije vakcina

Američke vlasti su u srijedu potpisale proširenje programa dodatne vakcinacije protiv COVID-19 za Amerikance koji su primili Modernu ili Johnson & Johnson vakcinu i rekli da svako ko ima pravo na dodatnu dozu može dobiti različitu vakcinu od one koju su primili ranije, prenosi AP.

Odluka Uprave za hranu i lijekove (FDA) označava veliki korak prema proširenju američke kampanje dodatne vakcinacije koja je prošlog mjeseca započela s trećim dozama vakcine Pfizer.

Ali prije nego što veliki broj pristupi dodatnoj vakcinaciji, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti će se u četvrtak konsultirati sa stručnim panelom prije nego što finaliziraju zvanične preporuke o tome ko bi i kada trebao dobiti dodatnu dozu vakcine.

Najnoviji potez bi povećao broj Amerikanaca koji ispunjavaju uslove za dodatnu dozu vakcine koja ima svrhu jačanja imunog odgovora i formalno je omogućeno ,,miješanje i uparivanje vakcina – što bi olakšalo dobivanje dodatne doze, posebno za ljude koji su imali nuspojave od određene vrste vakcine, ali i dalje žele zaštitu koju pruža vakcinacija.

U konkretnom slučaju, FDA je odobrila treću vakcinu kompanije Moderna za starije osobe i druge koji su pod visokim rizikom od COVID-19 zbog zdravstvenih problema, posla ili životnih uslova, šest mjeseci nakon posljednje primljene doze.

Dolazi i jedna velika promjena – treća doza vakcine Moderna će biti upola manja od doze koja je korištena za prve dvije vakcinacije na osnovu podataka kompanije koji pokazuju da će to biti dovoljno za ponovno jačanje imuniteta.

Što se tiče J & J vakcine koja se primjenjuje u jednoj dozi, FDA je rekla da svi primatelji u SAD-u, bez obzira na njihovu dob, mogu dobiti drugu dozu najmanje dva mjeseca nakon prvobitne vakcinacije.

Podijeli objavu

Možda vas zanima