Mirnes Ajanović podnio krivičnu prijavu protiv Siniše Skočibušića i drugih odgovornih lica zbog bakteriološki neispravne vode za piće

Mirnes Ajanović je Federalnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Siniše Skočibušića, direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH i drugih odgovornih lica, Agencije za sigurnost hrane BiH i proizvođača flaširanih voda za piće za koje je utvrđeno da su bakteriološki neispravne i da sadrže fekalne materije.

U krivičnoj prijavi je navedeno da je BOSS još 18. 11. 2022. godine dostavio zahtjev Zavodu za javno zdravstvo FBiH da se neispravna voda povuče sa tržišta i objavi ko su proizvođači sedam flaširanih voda za koje je utvrđeno da su bakteriološki neispravne, kako bi se spriječilo dalje ugrožavanje zdravlja građana konzumiranjem zagađene vode, a skrivanje proizvođača neispravne vode dodatno ugrožava zdravlje građana.

Siniša Skočibušić i ostali iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH prijavljeni su radi izvršenja krivičnih djela iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH – Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i člana 387. – Nesavjestan rad u službi, jer su kao službena lica propustili obaviti službenu dužnost obavještavanja javnosti koje su flaširane vode neispravne, te o tome obavijestiti Agenciju za sigurnost hrane BiH u cilju povlačenja vode sa tržišta, koja je morala i samostalno djelovati. Prijavljeni su prekršili i Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH koji obavezuje na brigu o zdravlju građana, a protiv NN proizvođača flaširanih voda krivična prijava je podnesena radi izvršenja krivičnog djela iz člana 234. KZ FBiH – Proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih životnih namirnica.

Mirnes Ajanović, kandidat za gradonačelnika Tuzle, u svom Planu djelovanja od preko 100 tačaka (objavljen 13. 11. 2022., a informacija o predmetnoj neispravnoj vodi objavljena je 17. 11. 2022.), pod tačkom 74. – „Redovna kontrola ispravnosti namirnica“ najavio je u Tuzli redovnu kontrolu ispravnosti svih namirnica, uključujući i vodu, uz obavezu da se u trgovinama naznače artikli kojima ističe rok trajanja, kako bi se spriječilo ugrožavanje zdravlja građana.

Podijeli objavu

Možda vas zanima