Predsjedništvo BiH usvojilo budžet BiH koji je usklađen s odlukom OHR-a za izbore

Nakon što je danas Vijeće ministara BiH Predsjedništvu dostavilo nacrt budžeta institucija BiH, državni budžet zvanično je usvojen i sada ide u Parlament BiH na potvrđivanje.

Predsjedništvo BiH danas je i zvanično usvojilo nacrt državnog budžeta za rad institucija BiH za 2022. godinu koji je usklađen s jučerašnjom odlukom OHR-a o finansiranju izbora u cjelokupnom traženom iznosu, odnosno o 12,5 miliona KM koliko je potrebno Centralnoj izbornoj komisiji za izbore.

Iako se odluka OHR-a nigdje eksplicitno ne spominje, iznos je usklađen sa jučerašnjom odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta o finansiranju izbora kojom se za potrebe sprovedbe općih izbora koji će se održati u oktobru, alocira 12,5 miliona KM sredstava.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušava opravdati usvajanje cjelokupnog iznosa time da je Predsjedništvo donijelo odluku u cilju omogućavanja održavanja izbora te da je odluka visokog predstavnika bila “nepotrebna”, ali jasno je da je budžet institucija usklađen sa odlukom OHR-a.

CIK BiH sada može raspisati tendere potrebne za održavanje izbora.

Budžet se u formi prijedloga dalje šalje u Parlamentarnu skupštinu BiH gdje ga moraju potvrditi oba doma.

Podijeli objavu

Možda vas zanima