Nakon Inzka i Schmidth: Uspavana ljepotica 2 – Nakon otvaranja predmeta “Dario Kordić” zatražio otvaranje predmeta “Dario Kordić”

Dva sata nakon što je Tužilaštvo BiH objavilo da je otvorilo predmet “Dario Kordić” po prijavi predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića, oglasio se visoki predstavnik Christian Schmidt.

On ističe da je veličanje ratnih zločina kažnjivo zakonom te je pozvao Tužilaštvo BiH da otvori istragu – koja je već po informaciji iz Tužilaštva BiH otvorena.

“Činjenica da je neka osuđena osoba izdržala kaznu za počinjeni ratni zločin ne znači da je zločin nestao. Ta osoba je i dalje ratni zločinac. Kajanje, žaljenje i oprost su ono što bi trebala tražiti. Ovi komentari Darija Kordića bi se mogli shvatiti kao veličanje i glorifikacija njegovih djela”, kazao je Schmidt.

Nakon što je Mirnes Ajanović pozvao Tužilaštvo BiH da otvori istragu u ovom predmetu, što je isto ekspresno i uradilo, te predložio da se preispitaju i posljedice u pogledu presude MKSJ u slučaju Kordić, Schmidt je izjavio da “poziva Tužilaštvo da otvori istragu u ovom predmetu, a mora se provjeriti i postoje li određene posljedice u pogledu presude MKSJ-a u slučaju Kordić”.

Da li su Schmidtove službe zakazale, ili je visoki predstavnik samo nastavio tradiciju svog prethodnika Inzka?

Podijeli objavu

Možda vas zanima