Nikola Špirić zaboravio prijaviti 107 duluma zemljišta i kuću u Drvaru

Državni delegat Nikola Špirić u imovinskom kartonu 2022. nije prijavio porodično imanje u Drvaru. CIN je ranije pisao da je majstorima koji su mu obnavljali kuću na ovom imanju dao novac iz državnog budžeta.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), propustio je prijaviti više od 107 duluma zemljišta i kuću u Drvaru u imovinskom kartonu koji je predao Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) u martu 2023. godine.

„To ja uvijek prijavljujem, možda da je promaklo“, kazao je Špirić novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Međutim, on neće biti kažnjen zbog toga, jer za nepotpuno ili lažno prijavljivanje imovine u imovinskim kartonima nije predviđena sankcija.

Prema Izbornom zakonu BiH, svaki kandidat je dužan prijaviti ukupan iznos i izvor prihoda iz prethodne godine te imovinu čija je vrijednost veća od 5.000 KM: kuće, stanove, zemljišta, preduzeća, poslovne prostore i automobile. Dužan je prijaviti i: ušteđevinu, novac na bankovnim računima, vrijednost dionica, obveznica, kao i dugovanja. Osim svoju, političari su dužni u kartonima koje predaju CIK-u prijaviti i imovinu članova najuže porodice prema kojima imaju zakonsku obavezu izdržavanja.

U imovinskom kartonu Špirić je prijavio da ima dva stana vrijedna 170.000 KM, poslovni prostor od 278.755 KM, automobil vrijedan 30.000 KM i ušteđevinu od 430.000 KM. Špirić kao delegat Državnog doma naroda uporedo s platom od 6.800 KM prima i penziju od oko 1.400 KM.

CIN je prije deset godina pisao da je Špirić dok je bio na poziciji državnog ministra finansija obnavljao svoju porodičnu kuću na imanju u Drvaru. Za radove je angažovao majstora iz Banje Luke Borislava Vješticu i komšiju Zdravka Petkovića.

Iste godine je Ministarstvo finansija i trezora BiH iz budžetske rezerve dodijelilo Vještici 3.000 KM, a njegovoj kćerki Nikolini 2.000 KM. Novac su dobili na osnovu pisanih molbi koje su uputili Špiriću. Otac je u molbi naveo da mu je porodica u lošoj finansijskoj situaciji, dok je kćerka navela da joj novac treba za školovanje.

I drugom majstoru koji je brinuo o Špirićevom imanju u Brdima dodijeljen je novac iz budžetske rezerve. Petković je 2011. godine dobio 1.500 KM za liječenje, a godinu prije 2.000 KM za obnovu stočnog fonda. Špirić mu je sredstva odobrio kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Rezerva je novac koji se u državnom budžetu izdvaja za hitne i neplanirane situacije, troškove međunarodnih sporova, nove institucije i grantove organizacijama. Vijeće ministara BiH odlučuje o upotrebi tekuće rezerve, s tim da predsjedavajući i njegovi zamjenici imaju pravo četiri posto rezerve potrošiti bez javnog konkursa i pravdanja utroška.

Špirić je ranije kazao za CIN da majstor ne radi besplatno i da ga plaća „iz džepa“. Deset godina poslije ističe da njegovo porodično imanje „vrijedi ulaganja živaca i ljubavi“, ali da na tržištu „nema kupca za to“. Zato je u imovinskom kartonu iz 2018. izostavio napisati vrijednost imanja.

Podijeli objavu

Možda vas zanima