Njemački europarlamentarci traže sankcije za Dodika: Osuđujemo pokušaj da se stvori velika Srbija

Europarlamentarci njemačke Socijaldemokratske partije (SPD) Dietmar Koster i Delara Burkhardt pozvali su na sankcionisanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Koster i Burkhardt su ovo sugerisali govoreći pred komitetom Evropskog parlamenta o finansijskim sredstvima koja Bosna i Hercegovina dobija od Evropske unije.

Koster je tenzije u Bosni i Hercegovini nazvao enormnim te rekao da je politička kriza nedvojbeno najdublja od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Najodgovornijim za ovo smatra, kako je naveo, etnonacionalističke stranke, ali prije svega Dodika.

“Njegovim povlačenjem iz državnih institucija, demokratski legitimiranih institucija, podstiče zabrinutost građana da će državne institucije biti rasformirane te da će cijela država biti destabilizirana”, upozorio je Koster.

Prema njegovim riječima, Dodikova oštra retorika i obilježavanje neustavnog dana Republike Srpske daju vjetar u leđa njegovim pristalicama. Ukazao je da to ima negativne posljedice.

“To vodi ka nacionalističkim i islamofobičnim napadima. To situaciju čini ekstremno zabrinjavajućom. Građani sve više gube povjerenje u evropske institucije”, naveo je.

Za Kostera je prethodno navedeno pokazatelj da Evropska unija mora urgentno staviti Bosnu i Hercegovinu na vrh liste svojih prioriteta. To podrazumijeva i reakciju na Dodika i omogućavanje izbora.

“EU bi trebala vršiti još veći pritisak na Dodika kako bi okončao blokadu državne vlasti. Osim toga, u drugoj polovini godini se moraju stvoriti uslovi za demokratske, poštene i slobodne izbore. Izmjenama Izbornog zakona moraju se zadovoljiti demokratska prava svih građana. Kratkoročne reakcije na Dodikovu retoriku nisu učinkovite”, zaključio je Koster.

Europarlamentarka Burkhardt je pozvala na osnaživanje civilnog društva te svih aktera koji mogu osigurati održivu i pravednu budućnost Bosne i Hercegovine. Nisu izostale ni njene kritike etnonacionalizma, tj. Dodika.

“Etnonacionalizam je državu gurnuo u najgoru političku krizu u posljednjih 26 godina. Osuđujemo nastojanja aktera u Republici Srpskoj, predvođenih Dodikom, da podijele državu i formiraju ‘veliku Srbiju'”, istakla je.

Napomenula je da su građani Bosne i Hercegovine zabrinuti i da se nadaju podršci EU za smirivanje tenzija. Burkhardt je nezadovoljna i reakcijom Evropske komisije. Za nju je to zabrinjavajuće te smatra da samo osnažuje nacionaliste.

“Evropa mora pokazati solidarnost s demokratskim partnerima u Bosni i Hercegovini tako što će nametnuti precizne sankcije Dodiku i akterima oko njega, osnaživanjem Ureda visokog predstavnika (OHR) i osnaživanjem onih koji žele svoju državu činiti boljom i onih koji ne žele stvarati podjele”, zaključila je Burkhardt.

Podsjećamo, Koster je bio među europarlamentarcima koji su prošle godine posjetili Bosnu i Hercegovinu.

Podijeli objavu

Možda vas zanima