Američki medij objavio da se u kontekstu BiH predsjednik Biden prošle sedmice sastao sa Palmerom

Medij američkih Iraca IrishCentral objavio je da se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden sastao prošle sedmice sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Matthew Palmerom.

Zajedno sa Bidenom bio je prisutan i Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, a sastanak je održan u Glasgowu.

U svjetlu skorašnjeg dolaska Palmera u Bosnu i Hercegovinu povodom nove runde pregovora o Izbornom zakonu, informacija o sastanku s američkim predsjednikom potvrda je zainteresovanosti SAD za situaciju u BiH.

IrishCentral prenosi informaciju u kontekstu toga da je Biden porijeklom Irac i da je trenutno zbog situacije u BiH zanemario političku krizu u koju su uključene Irska i Velika Britanija.

“Predsjednik Biden ima irsku dušu i već je jasno izrazio zabrinutost zbog toga kako Britanci postupaju s principima Protokola. Međutim, on je zauzet čovjek kao i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, stari Irac, ali odsutan iz ove bitke. Njih dvojica su se prošle sedmice sastali sa specijalnim izaslanikom za BiH zbog toga što bi u ovom zapostavljenom dijelu svijeta moglo ponovo biti problema”, navodi se.

Dodaju da je zbog toga Bosni i Hercegovini potreban direktan nadzor SAD-a, ali smatraju da bi Biden trebao imati isti osjećaj hitnosti u vezi Sjeverne Irske.

Kriza u ovom dijelu Evrope je izazvana sporazumom o Brexitu kojim je Sjeverna Irska, za razliku od ostatka Britanije, ostala pod carinskim pravilima jedinstvenog tržišta EU kako bi se izbjeglo stvaranje vidljive granice s Republikom Irskom.

Britanija sada želi poništiti Protocol, za što autori tvrde bi moglo ugroziti mir i interese Iraca, Republike Irske i američkih Iraca. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima