Bostonska bolnica odbila pacijenta za transplantaciju srca jer nije vakcinisan

Američka bolnica odbila je pacijenta za transplantaciju srca barem djelimično jer nije vakcinisan protiv covida. U zvaničnoj izjavi tvrde da ne ispunjava uslove potrebne za kandidate na listi čekanja, a kojim će stvoriti najbolje šanse za preživljavanje.

“DJ Fergusonu prijeko treba novo srce, ali bolnica u Bostonu skinula ga je s liste čekanja”, rekao je njegov otac David.

Dodao je da je vakcina protiv covida protiv “osnovnih principa njegovog sina, on ne vjeruje u to” dok su iz bolnice kazali da slijede politiku.

Iz bolnice koja nosi naziv Brigham and Women’s Hospital su u izjavi za BBC poručili: “S obzirom na nedostatak dostupnih organa, činimo sve što možemo da osiguramo da pacijent koji dobije transplantirani organ ima najveće šanse za preživljavanje.”

Glasnogovornik je rekao da bolnica od kandidata za transplantaciju traži “vakcinu protiv covida i način života koji bi stvorio najbolju šansu za uspješnu operaciju i optimizirao preživljavanje pacijenata nakon transplantacije, s obzirom na to da je njihov imunološki sistem drastično ugrožen”.

Kako piše BBC, zvanična izjava bolnice može sugerirati da su i drugi faktori nevezani za vakcinaciju pacijenta utjecali na odluku, a vežu se za njegovu nepodobnost za transplantaciju. Međutim, odbili su raspravljati o detaljima, pozivajući se na privatnost pacijenta.

Bolnica je dodala da većina od 100.000 ljudi na listama čekanja za transplantaciju organa neće dobiti organ u roku od pet godina zbog nedostatka dostupnih organa.

Ferguson je u bolnici od 26. novembra 2021. godine i pati od nasljednog srčanog problema zbog kojeg mu se pluća puna krvlju i tekućinom, navodi se na GoFundMe stranici na kojoj prikupljaju novčana sredstva za njegov oporavak.

Organizator humanitarne akcije rekao je da je Ferguson zabrinut da bi mogao doživjeti upalu srca – potencijalnu nuspojavu vakcinacije protiv koronavirusa za koju američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naglašavaju da je rijetka i privremena i da bi se mogla pokazati opasnom s obzirom na slabost njegovog srca.

CDC potiče primaoce transplantacije i one u njihovim najbližim krugovima da se potpuno vakcinišu i prime booster dozu.

Dr. Arthur Caplan, šef medicinske etike na NYU Grossman School of Medicine, rekao je za CBS News da je nakon bilo kakve transplantacije organa imunološki sistem pacijenta gotovo ugašen, te da čak i obična prehlada može biti fatalna.

“Donirani organi su rijetki, nećemo ih dijeliti nekome ko ima male šanse da preživi kada drugi koji su vakcinisani imaju veće šanse da prežive nakon operacije”, rekao je dr. Caplan.

Ferguson je otac dvoje djece sa trećim djetetom na putu, a njegovi najbliži su kazali da ostaje u bolnici. Njegova porodica je sugerisala da je preslab da bi bio prebačen u drugu bolnicu i da mu “ponestaje vremena”.

Podijeli objavu

Možda vas zanima