Objavljene procjene tehničkih gubitaka ruske vojske: Gube tenkove brže nego ikad

Ruski nedostaci u tenkovima su gori nego što su neki promatrači ranije mislili. Zalihe Kremlja njegovog najbrojnijeg tenka, T-72 iz doba Hladnog rata, brzo nestaju.

Sve veći nedostatak T-72 objašnjava zašto Rusi sve više opremaju svoje novomobilizirane bojne zastarjelim tenkovima T-62, stoji u analizi Forbesa.

Kada je riječ o procjeni ruskog tenkovskog arsenala, jedan od najboljih nezavisnih izvora je korisnik Twittera pod imenom @partizan_oleg.

Oslanjajući se na neklasificirane podatke Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira i drugih izvora, uključujući mukotrpno brojanje vizualno potvrđenih gubitaka vozila na blogu Oryx, @partizan_oleg procjenjuje koliko su tenkova Rusi izgubili nakon više nego godinu dana teške borbe.

Njihova procjena zaliha T-72 se promijenila, na gore. U prebrojavanju sredinom februara, @partizan_oleg je pretpostavio da je Rusija krenula u rat s gotovo 2000 50-tonskih T-72.

U prvih 12 mjeseci borbe, Ukrajinci su uništili ili zarobili gotovo 1.200 T-72 što je Oryx mogao potvrditi. Budući da je nedvojbeno bilo gubitaka tenkova koji nisu ostavili video ili fotografske dokaze, broj Oryxa je premali. Ako je Oryx potvrdio 80 posto gubitaka, onda su Rusi zapravo otpisali 1500 T-72.

Prema ranijim brojkama @partizan_olega, Rusi su imali 6900 starih T-72 u skladištu, od kojih se oko trećina mogla spremiti za korištenje nakon desetljeća izloženja koroziji, kiši, snijegu i ciklusima vrućine i hladnoće.

Problem za Kremlj je taj što @partizan_oleg nije brojao februrar. Provjeravajući svoje brojke u utorak , @partizan_oleg je shvatio da, zapravo, Rusi vjerojatno imaju samo 1500, a ne 6900 starih T-72 u skladištu.

Prebrojavanje je bilo prilično jednostavno. @partizan_oleg počeo je s brojem trupova T-72 koje je sovjetska industrija proizvela u 23-godišnjoj proizvodnji između 1968. i 1991. odnosno 18.000 i počeo oduzimati tenkove koje su Sovjeti i Rusi ili izgubili u borbi, napušteni u inostranstvu ili izvezeni stranim kupcima.

Tako se došlo do znatno manjeg broja rezervnih T-72. Velika je varijabla, priznao je @partizan_oleg, da njihovi podaci o proizvodnji možda ne uključuju prvi model T-72, sirovi T-72 “Ural”. Nejasno je koliko je Urala tvornica Uralvagonzavod u Sverdlovskoj oblasti proizvela tada uskladištila. Možda stotine. Možda nekoliko hiljada.

Ali čak i nakon dodavanja nekih vrlo starih Urala istraživanju T-72 @partizan_olega, jasan je zaključak. Rusi su izgubili potencijalno dvije trećine T-72 koji su u aktivnoj službi ili na povratnom skladištu.

Stoga ima mnogo više smisla zašto Kremlj povlači iz skladišta tenkove T-62 koji su stariji od bilo kojeg T-72, kao i T-80B koji su otprilike istovremeni s ranim T-72. Ruska industrija može proizvesti samo nekoliko novih tenkova svaki mjesec, premalo da bi nadoknadila mjesečne gubitke. Što će reći, Rusima ponestaje tenkova. I to brzo.

Podijeli objavu

Možda vas zanima