Šarada populizma i pranje bivšeg gradonačelnika

U Tuzli je obilježen Dan državnosti BiH, protokolarni kao i do sada, u ogranizaciji Gradske uprave. Ovu manifestaciju pratili su govori, od onih nesuvislih do šokantnih, u smislu zloupotrebe praznika u svrhu skretanja pažnje sa stvarnih činjenica o funkcionisanju Grada pod diktatorskom palicom sada već bivšeg gradonačelnika Jasmina imamovića.

Tako smo na odavanju počasti braniteljima Tuzle na Aleji Slana Banja mogli čuti nebuloze predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzla Nataše Perić, koja je ujedno na čelu i Muzeja Istočne Bosne: „25. novembar je jedan u nizu istorijskih događaja i datuma Bosne i Hercegovine koji svjedoče o važnosti naše zemlje još od prahistorije pa sve do danas.“

Šlag na tortu ovoj svečanoj manifestaciji dao je jedan od pomoćnika gradonačelnika koji mu se zahvalio na dugogodišnjoj posvećenosti Tuzli, navodeći da su njegovi pomoćnici i svi članovi administracije radili u harmoniji „lišeni svih oblika pritisaka, ma od koga oni dolazili, što nam je omogućavalo da radimo po zakonu i bez straha.“

Obzirom da smo svi svjedoci da je još prije nekoliko godina Imamović nametnuo odluku koja mu daje neograničenu mogućnost samoinicijativnom raspolaganju i odlučivanju o tome ko će biti na kojoj funkciji, a samim time i mogućnost smjene bilo kojeg gradskog službenika, ova tvrdnja se može ocijeniti ili kao nesvjesna laž, ili – a što je vjerovatnije – pokušaj uticaja na službenike gradske uprave da zaborave činjenice kako ne bi svoju podršku na predstojećim vanrednim izborima u Tuzli dali nekom drugom kandidatu za gradonačelnika Tuzle.

Posebnu sumnju u zlonamjernost izrečene neistine daje činjenica da se, za sada jedni zvanični kandidat za gradonačelnika Mirnes Ajanović, prije pola mjeseca, predstavljajući preko 130 tačaka svoga programa, osvrnuo baš i na ovaj problem navodeći da će spornu odluku o mobingu odmah ukinuti.

Cijeli Program Mirnesa Ajanovića možete pogledati O V D J E

Da li se Imamović i SDP ustvari plaše da bi nakon njega na čelo Grada mogao doći neko ko nije dio višedecenijske zatvorene elite i tako pobrkati već odavno započete račune? Da li dodatni strah nameće mogućnost da na čelo Grada dođe baš Mirnes Ajanović, koji je već žestoko započeo kampanju, te se u svom programu osvrnuo na sve probleme koji decenijama prate rad tuzlanske uprave?

U svakom slučaju, nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Tuzla na kojoj je tema umjesto Dana državnosti bila pranje ruku Jasmina Imamovića i skretanje pažnje sa stvarnih činjenica, možemo očekivati vrlo nekorektnu kampanju sa ciljem očuvanja pozicije prvog čovjeka Grada. Toliko nekorektnu da bi im možda i sam Dodik mogao pozaviditi.

Podijeli objavu

Možda vas zanima