Otkriven glavni razlog tragedije u Indoneziji, jedne od najsmrtonosnijih sportskih katastrofa

Nakon sukoba navijača i policije u Indoneziji smrtno je stradala najmanje 131 osoba, a Nogometni savez te zemlje objavio je rezultate istrage i glavni razlog tragedije.

“Kašnjenje u otključavanju kapija na stadionu koje je izbilo na kraju nogometne utakmice doprinijelo je katastrofi”, saopćio je Nogometni savez Indonezije.

Nakon što je utakmica 11. kola indonezijske Prve lige Arema – Persebaya završila trijumfom gostiju rezultatom 3:2, razočarani domaći navijači su uletjeli na teren stadiona Kanjuruhan u Malangu i počeli se obračunavati s policijom.

Policija je upotrijebila suzavac, potom su se uključili i gostujući navijači, a u sveopćem haosu nastao je pravi stampedo.

Zbog nedostatka radnika, samo je nekolicini ljudi naređeno da otvore kapije, a oni još nisu stigli do nekih vrata kada su gledaoci počeli da jure kako bi pobjegli od suzavca.

Zbog toga je Nogometni savez Indonezije doživotno suspendovao izvršnog direktora i bezbjednosnog koordinatora ekipe Arema, domaćina subotnje utakmice, jer nisu obezbijedili teren i blagovremeno izdali komandu za otključavanje kapija.

Kapije stadiona su trebale biti otvorene deset minuta prije kraja utakmice, ali umjesto toga, sedam minuta nakon posljednjeg sudijskog zvižduka utvrđeno je bilo zatvoreno nekoliko kapija.

Prema preporukama FIFA-e izlazi na stadionima trebaju da budu otključani u svakom trenutku utakmice zbog bezbjednosnih razloga. Ta pravila ne važe nužno za domaće lige, ali su bezbjednosni standard, kao i preporuka protiv upotrebe suzavca u cilju kontrole navijača.

Podijeli objavu

Možda vas zanima