Šta su razlozi padova borbenih aviona u Rusiji: Od dva galeba do gubitka svijesti pilota

Ruska istražna komisija objavila je preliminarne rezultate istraga koje se odnose na padove borbenih aviona u gradovima Irkutsk i Jejsk u kojima je poginulo nekoliko građana.

Borbeni avion Su-34 srušio se u dvorište stambene zgrade u Jejsku 17. oktobra, a svjedoci su potvrdili kako se jedan od motora zapalio. Kada se avion srušio, gorivo se zapalilo, a vatra se proširila i na obližnju višespratnicu.
Nekoliko dana nakon nesreće, Istražna komisija Rusije objavila je i zvanični razlog pada aviona, a kao krivac su navedeni ni manje ni više nego galebovi.

“U motorima Su-34 u momentu polijetanja uhvaćena su dva galeba. Njihove ostatke istražna komisija je pronašla prilikom pregleda fragmenata aviona. Ova okolnost je dovela do izbijanja požara u jednom od motora zbog čega se on i srušio”, naveli su iz komisije.

Osim pada aviona u Jejsku, ruski borbeni avion srušio se i prethodnog vikenda u Irkutsku u blizini granice s Mongolijom.

Dan nakon nesreće, Istražna komisija je objavila preliminarne rezultate istrage te su saopćili kako su za pad krivci kvar opreme i greška pilota.

“Radi se dodatni uviđaj na mjestu događaja, oduzeti su uzorci goriva te su naloženi hemijski i sudsko-medicinski pregledi”, saopćili su.

Također, naglašeno je kako bi jedan od razloga mogao biti i taj da su piloti izgubili svijest tokom leta.

“Ostatak dušika u bocama kisika mogao je dovesti do gubitka svijesti posade”, pojasnili su.

U ovoj nesreći poginula su dva ruska pilota, Maksim Konjušin i Viktor Krjučkov.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima