Palmer danas stiže u BiH, pomjerio rok za dogovor o Izbornom zakonu “do proljeća”

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer očigledno je pomjerio zadani rok za izmjene u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, međunarodna zajednica je proteklih mjeseci intenzivirala napore kako bi došlo do dogovora među političkim liderima u BiH, ističući da se reforme moraju uraditi u ovoj, neizbornoj godini.

No, prema svemu sudeći, dosadašnji pregovori nisu donijeli značajnijih pomaka u ujednačavanju stavova bh. političkih faktora, zbog čega je očigledno da dogovora do kraja ove godine neće biti.

Ovo je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa rekao i sam Palmer, upozorivši da nema mnogo vremena za gubljenje.

“Ako se krećemo unazad od izbora, koji su planirani za jesen iduće godine, zaista je potrebno da imamo sve riješeno do proljeća – što znači da imamo samo nekoliko mjeseci da radimo na tome. Nadam se da će taj pritisak služiti fokusiranju političkih lidera, te da će ih ubijediti u važnost brzog postizanja kompromisa”, rekao je Palmer.

Podsjetimo, prije mjesec, tokom Palmerovog boravka u BiH, ni nakon maratonskih pregovora o promjenama Izbornog zakona nije postignut nikakav dogovor.

Palmer danas, prema ranijim najavama, ponovo stiže u BiH kako bi se nastavili pregovori.

Podijeli objavu

Možda vas zanima