Sve veća podrška iz Ujedinjenog Kraljevstva: Spremaju li i Britanci sankcije za Dodika

Sve je jača podrška Velike Britanije sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države nametnule Dodiku i njegovim saradnicima, kao i prorežimskom mediju ATV Banja Luka.

Nakon što je sankcije danas pozdravilo britansko ministarstvo vanjskih poslova, isto je urađeno i iz britanskog parlamenta.

 

Kako je na Twitteru napisala zastupnica u Parlamentu Alicia Kearns, članica konzervativaca, Velika Britanija treba krenuti stopama SAD-a.

“Velika Britanija treba da slijedi vrlo dobrodošao potez SAD-a da uvede sankcije bivšem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku To je opipljiva akcija koju možemo preduzeti za stabilnost Bosne i Hercegovine i suzbijanje destabilizujućih aktivnosti Dodika, Srbije i Rusije”, kaže Kearns.

Dodala je da bi bilo veoma moćno da je Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo sankcije zajedno sa SAD-om u demonstraciji zajedničke odlučnosti i predanosti.

“Još treba da vidimo povećanje snaga UK-a u NATO štabu u Sarajevu, zajedničke vježbe i mogli bismo ponuditi da vodimo međunarodnu jedinicu za protudezinformaciju”, dodala je Kearns.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države proširile su listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju s korupcijom širom svijeta, a od danas se na listi nalaze Milorad Dodik, Milan i Tijana Tegeltija i Alternativna televizija iz Banje Luke. Sankcije su uvedene i za predsjednika PDA Mirsada Kukića.

Podijeli objavu

Možda vas zanima