Parlament danas glasa o (pot)predsjedniku FBiH, Lendo poručio: Bez SDA nema nove vlade

Za danas u 12 sati zakazana je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa jednom tačkom dnevnog reda koja se tiče odluke o izboru predsjednika i dva potpredsjednika tog entiteta.

Rukovodstvo FBiH čine Refik Lendo (SDA), Lidija Bradara (HDZ) i Igor Stojanović (SDP). Parlamentarci imaju zadatak da između njih troje odaberu ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici FBiH.

“Niti ja, niti SDA ne postavlja nikakve uslove, mi nastojimo ozbiljno da budemo kreatori zajedno sa SDP-om, HDZ-om i ostalim koji trebaju da budu dio vlasti, odnosno da se odaberu najbolji ljudi koji će predstavljati i obnašati određena ministarstva. Ja kao predstavnik Bošnjaka u okviru Doma naroda i član SDA nijednog momenta nisam uslovljavao. Prema tome, nema nikakvih promjena kada je u pitanju moj potpis i učešće u odabiru Vlade Federacije”, kazao je Lendo.

Da bi se formirala Vlada FBiH, potrebna je saglasnost sva tri člana rukovodstva (predsjednika i potpredsjednika), što znači da svaki od njih može onemogućiti formiranje izvršne vlasti, kao i donošenje drugih odluka.

“Oni koji misle da predstavnici Srba i Hrvata odlučuju u ime Bošnjaka ko će to biti u Vladi Federacije, onda se grdno varaju. Prema tome, Bošnjaci BiH nisu repa bez korijena, oni su učestvovali zajedno sa ostalim narodima i građanima BiH, odnosno FBiH su najveće povjerenje su dali SDA”, poručio je Lendo.

Istakao je kako najveći broj građana traži da SDA učestvuje u kreiranju vlasti te da se u posljednjih mjesec dana stvara pritisak kako bi se na neki način razjedinilo rukovodstvo FBiH.

“Ja hoću sa Lidijom i Igorom da kreiramo dobar ambijent u Vladi FBIH. Ako misle da će bez mene odlučivati, onda su malo pogriješili jer bez mene i SDA kako suto Ustav i zakon predvidjeli neće biti nove vlade”, zaključio je Lendo tokom gostovanja u programu Televizije Sarajevo.

Podijeli objavu

Možda vas zanima