Pokrenuta disciplinska istraga protiv tužiteljice Diane Kajmaković koju su SAD sankcionisale

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) pokrenuo je disciplinsku istragu protiv tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Diane Kajmaković koju su Sjedinjene Američke Države sankcionisale.

Ova informacija potvrđena je za Klix.ba, a ovakva odluka je donesena nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine glavnoj disciplinskoj tužiteljici Aleni Kurspahić dostavilo dokumentaciju koja se odnosi na Kajmaković. Podsjećamo, SAD su 26. septembra objavile da su sankcionisale Kajmaković, tereteći je za teška krivična djela.
“Uprkos obavezi da ne čini malverzacije, Kajmaković je jasan primjer korumpiranog državnog tužioca, povezanog s kriminalnim organizacijama. Kao dio širih aktivnosti za suzbijanje organizovanog kriminala i trgovine narkoticima, istražioci su analizirali privatnu komunikaciju posredstvom kriptovanih aplikacija. Kriminalci, koji su koristili ovaj kanal komunikacije, spominjali su Kajmaković koja je radila na nekim od istraga vezanih za ove aktivnosti. Kao podršku trgovcima narkotika i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Pokušala je blokirati istragu protiv pojedinaca iz kriminalnog miljea, sa kojima je očigledno sarađivala”, saopćili su iz američkog Ministarstva finansija (OFAC) koje ju je sankcionisalo.

V.d. glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić je nedugo nakon američke odluke poručio da će se tražiti svi dokazi o navodima koje su objavile SAD. Skoro istovremeno su u VSTV-u istakli da trenutno ne postoji zakonski osnov da Kajmaković bude udaljena s pozicije tužiteljice.

Kajmaković je bila i jedna od kandidatkinja za glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Osim nje, kandidati su bili i Kajganić, Miroslav Janjić i Seid Marušić. VSTV je donio odluku da Kajmaković isključi iz procesa odabira, Janjić se povukao zbog toga što je protiv njega izrečena disciplinska mjera, dok Marušić nije prešao utvrđeni prag definisan pravilima izbora glavnog tužioca.

Tako da je Kajganić ostao jedini kandidat za glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Najavljeno je da će javnost biti obaviještena o ishodu disciplinske istrage protiv Kajmaković.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima